Menu

Klubb Apollo 9/6 2020

Stockholm

Fasching
tisdag, 9 juni 2020 kl:19:00

”Det verkliga är inte bara det som kan reproduceras, utan det som redan har reproducerats, det hyperverkliga.”Jean Baudrillard, ur Simulations


Allt är relativt! Den intellektuella strömning som kallas postmodernismen slog igenom under 1970-talet som en kritik mot modernismen. Upplysningens tro på människan som rationell och den vetenskapliga metoden som ett sätt att nå kunskap om världen ifrågasattes, universella berättelser fick lämna plats för det fragmentariska och subjektiva narrativet. Förnuftet ersattes av känslan.omsanningen och kunskapen är subjektiv och situationsberoende, vad kan vi egentligen veta då? Kritiker har skyllt allt ifrån skolans misslyckande, framväxten av fejknyheter och alternativa fakta, kulturrelativism och framgångarna för den auktoritära populismen på postmodernismen.


Men postmodernismen har också öppnat för en maktkritik som gett upphov till forskningsfält som genus och en genomlysning av minoriteters rättigheter. Vilka insikter bör vi ta fasta på i postmodernismen?


Välkommen till säsongsavslutningen för Klubb Apollo. Filosofen Åsa Wikforss och författaren Torbjörn Elensky möts i ett samtal om postmodernismens arv - är det bra eller dåligt? Och var står vi idag? Kvällen tonsätts av sångerskan Frida Öhrn.


Medverkande:Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms UniversitetTorbjörn Elensky, författare och fri debattör


Den musikaliska underhållningen står sångerskan Frida Öhrn för.Kvällen presenteras av Isabella Lundgren, musiker, och Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke


Christer Sturmark, bokförläggare Fri Tanke, modererar samtalet


Om Klubb Apollo
Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen.Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och vetenskapsförlaget Fri Tanke.


Under fyra kvällar våren 2020 kommer vi utforska filosofiska konfliktlinjer och hur de återspeglas i vår tids stora frågor.


Våren 20209 mars: Patrik Lindenfors & Yvonne Hirdman  - “Man föds inte till människa, man blir det”
Musik: Martin Hederos & Emil Strandberg


20 april: Gustaf Arrhenius &  ytterligare talare tillkommer - “Den bästa av världar, den sämsta av världar”
Musik: TBA


11 maj: Erik Angner & Kajsa Ekis Ekman - ”Liberalism och socialism”
Musik: Margareta Bengtsson & Anna Jalkeus (Harpa & Sång)


9 juni: Åsa Wikforss & Torbjörn Elensky - ”Postmodernismens arv - bra eller dåligt?”
Musik: Frida Öhrn (Sång)


Är människan styrd av sin biologi och sina naturliga drifter eller är hon ett oskrivet blad möjlig att forma genom kultur och språk?


Redan Platon gjorde en distinktion mellan den fysiska världen och den rena idévärlden. Verkligheten vi förnimmer är blott en skugga av sanningen och dessa idéer känns senare igen i den franska filosofen Jean-Jacques Rousseaus beskrivning av hur människan lämnat naturen och lever i ett sken av sitt sanna jag. Samhället har korrumperat oss, egentligen är vi ”ädla vildar”.


Beskrivningen av den mänskliga naturen som tvådelad, där kropp och själ är möjliga att separera, har visat sig felaktig men lever vidare. Vi ser dualismen återspeglas inom AI-forskningen, i analogin om kroppen som en maskin och vårt själsliv som programvara, eller i medicinen där psykiatrin är separerad från somatisk vård.


Under 1900-talet har naturvetenskapens syn på människan ifrågasatts av nya discipliner inom samhällsvetenskapen som sociologi, antropologi och genusvetenskap. Företrädare för socialkonstruktivismen menar att kategorier som kön, sexualitet och etnicitet skapas i samspel människor emellan och inte finns i någon objektiv mening.


Hur vi väljer att se på den mänskliga naturen påverkar ofrånkomligen hur vi ser på samhället och verkligheten.


Välkommen till säsongspremiären för Klubb Apollo. Biologen Patrik Lindenfors och Yvonne Hirdman möts i ett samtal om natur och kultu


Fasching är en jazzklubb, konsertlokal, restaurang och bar belägen på Kungsgatan 63 i centrala Stockholm.

Datum / Tid

tisdag, 9 juni 2020 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Fasching

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

187.5kr - 800

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad