Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

kl: 19:00

Klubb Apollo 11/5 2020

FaschingDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

"Den enda frihet, som förtjänar detta namn, är den att få eftersträva sitt eget bästa på sitt eget sätt, så länge man inte berövar andra deras, eller hindrar deras bemödanden att uppnå detsamma."  John Stuart Mill, ur Om friheten


Vad är ett gott samhälle och hur uppnår vi det?
I den dagliga debatten hamnar de ideologiska berättelserna oftast i bakgrunden av den praktiska politikens målkonflikter och ändlösa kompromisser. Men utan en idé om vart vi är på väg och varför, blir det politiska landskapet svårt att navigera i. Diskussionen om ideologiernas död till trots, konfliktlinjerna mellan liberalismen och socialismen består.


Liberaler betonar individens frihet och egenmakt. Socialister betonar istället kollektivets förmåga att lösa gemensamma problem. Liberaler fokuserar på rättigheter som ska göra det möjligt för individer att själva forma sina liv. Socialister menar att det inte räcker eftersom själva spelplanen är orättvis till att börja med, att möjligheter i samhället är ojämnt fördelade.


En ny generation unga, ”millenials”, efterfrågar en radikal politik för att bemöta den ökande ojämlikheten och undersökningar visar att de ser frihet som betungande. Och liberaler idkar självkritik. Vår förmåga att fatta rationella beslut har ifrågasatts av psykologer och antropologer har visat att det är just vårt beroende av gruppen som gjort människan evolutionärt överlägsen.


Välkommen till Klubb Apollo. Författaren Kajsa Ekis Ekman och filosofen Erik Angner möts i ett samtal om liberalism och socialism. Kvällen tonsätts av harpisten Margareta Bengtsson och sångerskan Anna Jalkeus.


Medverkande:Erik Angner, Professor i praktisk filosofi, Stockholms universitet
Kajsa Ekis Ekman, Författare och ledarskribent på Dagens ETC
Den musikaliska underhållningen står harpisten Margareta Bengtsson och sångerskan Anna Jalkeus för.


Kvällen presenteras av Isabella Lundgren, musiker, och Martina Stenström, förlagschef Fri Tanke
Christer Sturmark, bokförläggare Fri Tanke, modererar samtalet


Om Klubb Apollo
Klubb Apollo är en idésalong där musiker och tänkare möts för att utforska vår tids stora frågor. Namnet kommer från den grekiska mytologins Apollo: solguden som var beskyddare av musiken, vetenskapen och sanningen.


Bakom klubben står musikern Isabella Lundgren och vetenskapsförlaget Fri Tanke.Under fyra kvällar våren 2020 kommer vi utforska filosofiska konfliktlinjer och hur de återspeglas i vår tids stora frågor.


Våren 20209 mars: Patrik Lindenfors & Yvonne Hirdman  - “Man föds inte till människa, man blir det”Musik: Martin Hederos & Emil Strandberg
20 april: Gustaf Arrhenius &  ytterligare talare tillkommer - “Den bästa av världar, den sämsta av världar”Musik: TBA


11 maj: Erik Angner & Kajsa Ekis Ekman - ”Liberalism vs socialism”Musik: Margareta Bengtsson & Anna Jalkeus (Harpa & Sång)
9 juni: Åsa Wikforss & Torbjörn Elensky - ”Postmodernismens arv - bra eller dåligt?”Musik: Frida Öhrn (Sång)


Fasching är en jazzklubb, konsertlokal, restaurang och bar belägen på Kungsgatan 63 i centrala Stockholm.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2020-05-11 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen: