Menu

Stockholm Women´s International Jazz Festival

Stockholm

Fasching
onsdag, 8 mars 2023 kl:19:00

Efter 5 år vill Stockholm Women’s International Jazz Festival 2023 fira festivalens första viktiga livscykel – och det på flera olika sätt! För det första så kommer SWIJF att hylla kvinnliga bandledare och kompositörer inom jazzen, på den internationella kvinnodagen, 8 mars. För första gången i festivalens historia så kommer ett enda land att stå i fokus: Ukraina. 
Semente Cultural Productions har bestämt sig för att göra ett statement och stödja inte bara de som är generellt underrepresenterade på våra scener, utan även de röster som tystas och vars kultur är hotad (#womenforpeace). I samarbete med Ukrainan Institute och Embassy of Ukraine in the Kingdom of Sweden, har tre ukrainska band, ledda av kvinnor, valts ut för att  framträda för allra första gången i Stockholm. 
För andra året i rad kommer festivalen genomföras tillsammans med Fasching, det bästa forumet för att presentera ny, intressant jazz i Sverige. Väggarna i den anrika jazzklubben kommer att fyllas av en utställning med Jenny Svenberg Bunnels teckningar från festivalens fyra tidigare upplagor. Bunnel fick möjlighet att tacka av alla artister som stått på festivalens scen (inklusive den streamade upplagan 2021) och resultatet är en konstnärlig inblick i fyra års upplevelser tillsammans med den nutida jazzens mest intressanta kvinnliga röster.??
Jenny Svenberg Bunnel har också fått uppdraget att måla årets festivalaffisch. Originalet är målat på trä, 125 x 125 cm stort, namngivet ”Peace” och kommer att auktioneras ut under festivalkvällen. Pengarna kommer oavkortat gå till att hjälpa ukrainska flyktingar i svårigheter och doneras till ett för detta avsett konto via den ukrainska ambassaden.
I samma anda av samarbete och stöd har SWIJF bjudit in Knutpunkt, ett nätverk bestående av 21 stycken konsertarrangörer i västra delen av Sverige, för att boka fler spelningar med det ukrainska artisterna som spelar på festivalen. På det sättet ger vi en möjlighet till fler möten - och på samma gång utöka artisternas publik och utveckla arrangörernas program. ??
Som medlemmar i Europe Jazz Network ansluter SWIJF till #womentothefore-kampanjen, som vill belysa jämställdhetsproblematiken inom jazzvärlden genom ett flertal initiativ i specialiserad press under hela mars månad. 
#WIJFSWEDEN #WOMENTOTHEFORE #westandwithukraine #womenforpeace
PROGRAM SWIJF 2023
LELÉKA Quartet
Roksana Smirnova (piano) & Misha Kalinin (guitar) duo
GANNA Ensemble

Fasching är en jazzklubb, konsertlokal, restaurang och bar belägen på Kungsgatan 63 i centrala Stockholm.

Datum / Tid

onsdag, 8 mars 2023 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Fasching

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

200kr - 300

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad