Menu

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Stockholm

Filadelfia Convention Center
torsdag, 15 december 2022 kl:17:30

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton



Henrik Dorsins stora publiksucce från 2018, julföreställningen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, sätts upp på nytt till julen 2022. Dorsins version av den klassiska julsagan av Tage Danielsson från 1975, sågs av över 35 000 personer och hyllades av kritikerna som bland annat kallade den en klassiker (Nyhetsmorgon) och en njutning (Svenska Dagbladet). Den här gången flyttar föreställningen ut från Scalateatern och in på Filadelfia vid S:t Eriksplan i Stockholm med premiär 23 november. Biljetterna släpps fredag 8 april kl 9.



– Jag är så otroligt glad att få spela Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton igen, dessutom med i stort sett med samma gäng. Det blir som en återträff där spelglädjen från sist kommer att infinna sig direkt, säger Henrik Dorsin.



Scalateaterns version av den klassiska Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en julmysig och svängig jazzmusikal. Den är trogen den animerade kortfilmen men utökar historien med mer musik i Gunnar Svenssons-anda, fler scener med Tage Danielssons karaktärer och med produktionsdesign av Per Åhlin, som tecknade och regisserade filmen från 1975. Precis som förra gången består ensemblen bland annat av Henrik Dorsin, Vanna Rosenberg, Katrin Sundberg och Anton Lundqvist som gör huvudrollen som Karl-Bertil. Jazzbandet lett av Carl Bagge och sångerna han skrivit tillsammans med Henrik Dorsin återkommer, och så gör även Anna Vnuk som regissör och koreograf.



Nytt för i år är att dramatenskådespelaren Andreas T Olsson tar över rollen som Karl-Bertils pappa, den bullriga byrådirektören Tyko Jonsson. Dessutom flyttar ensemblen från Scalateatern till Filadelfia på Rörstrandsgatan i Stockholm. De blir då de första någonsin att sätta upp en teaterföreställning på Filadelfias scen.



Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton hyllades vid urpremiären 2018: Nyhetsmorgon kallade föreställningen redan en klassiker, Aftonbladet menade att den var underbar, Svenska Dagbladet beskrev den som en njutning och Expressen sammanfattade den som en varmhjärtad och musikalisk hyllning till den älskade folkhemssagan. 35 000 julsugna själar såg den i Stockholm den säsongen.



– Vi har aldrig upplevt en sådan efterfrågan på någon av våra föreställningar som efter Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Efter många mejl och telefonsamtal från längtansfulla biljettköpare är det uppenbart att det är fler än vi själva som vill ha Karl-Bertil som en återkommande tradition, säger Scalas producent Matilda Klein.





Berättaren: Henrik Dorsin

Karl-Bertil Jonsson: Anton Lundqvist

Karl-Bertils ömma moder m fl: Vanna Rosenberg

Tyko Jonsson, Karl-Bertils stränge fader m fl: Andreas T Olsson

Fru Bergdahl m fl: Katrin Sundberg

Byrådirektör H. K. Bergdahl m fl: Andreas Rothlin Svensson

Övriga medverkanden: Björn Wikström, Lisa Veronica Andersson och Isabelle Billstein



Regissör och koreograf: Anna Vnuk

Bearbetning och sångtexter: Henrik Dorsin

Kompositör: Carl Bagge

Produktionsdesigner: Per Åhlin

Scenograf: Pelle Magnestam

Musiker: Carl Bagge (piano), Martin Höper (bas), Per ”Texas” Johansson (träblås) och Per Ekdahl (trummor och slagverk)

Kostym/mask och perukdesigner: Susanna Rafstedt

Ljusdesign: Maria Ros



Om “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”

Sagan om 14-åriga Karl-Bertil Jonsson som tar paket från sitt extrajobb på posten och delar ut till de fattiga är en våra mest älskade berättelser. Boken skrevs av Tage Danielsson på beställning från bokförlaget Wahlström & Widstrand och användes som julhälsning till förlagets vänner julen 1964. Berättelsen publicerades därefter i Tage Danielssons bok Sagor för barn över 18 år. Filmversionen, i regi av Per Åhlin, hade premiär den 24 december 1975 på TV2 och har visats varje julafton på SVT sedan dess.



Filadelfia

Filadelfia på Rörstrandsgatan i Stockholm tillhör pingstförsamlingen Filadelfia och invigdes 1930. Den gestaltades av Birger Jonsson och räknas som arkitekturstilen “funktionalismens” genombrott i Sverige. Byggnaden är blåmärkt av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär "att bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden”. Lokalerna används till stor del till konserter men Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton blir den första teaterföreställningen någonsin som sätts upp Filiadelfias scen.

Datum / Tid

torsdag, 15 december 2022 kl: 17:30

Plats

Stockholm, Filadelfia Convention Center

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad