Menu

Finntroll + Skalmöld + Brymir

Stockholm

Fryshuset Klubben
torsdag, 3 november 2022 kl:19:30

Finntroll
Året var 1997. Under en natt av alkoholintag i Finland, skapade Teemu ”Somnium” Raimoranta (gitarr) och Jan ”Katla” Jämsen (sång) ett band som rykte av mörk black metal med traditionell finsk polka. Resultatet blev FINNTROLL. Namnet Finntroll kommer från en finsk legend som handlar om en grupp svenska präster som kom till Finland. Prästerna kom till mötes en man med ett viltutseende som dödade de flesta i det svenska sällskapet. Överlevarna åkte tillbaka med berättelsen om Finn-Troll.
Ett år senare anslöt sig Samuli ”Skrymer” Ponsimaa, Sami ”Tundra” Uusitalo, Henri ”Trollhorn” Sorvali och Samu ”Beast Dominator” Ruotsalainen till bandet som var på väg att bli en av de största namnen inom Folk-/Peganmetalscenen, trots att det aldrig var bandets mål. Snart skulle Finntroll besegra hemska hinder som skulle ha förstört och lämnat vilket annat band som helst band blödande. En av grundarna, Katla, var tvungen att lämna bandet efter deras andra album, ”Jaktens Tid” (2001) på grund av allvarliga halsproblem. Strax efter det dog grundaren Somnium efter att ha fallit från en bro i Helsingfors.
Finntroll överlevde tragedierna och lyckades nå stor framgång. De fick bland annat co-headlina Wacken Open Air 2006 som de släppte som bonus DVD i albumet ”Ur Jordens Djup”. Deras senaste platta ”Vredesvävd” släpptes 2020 som var väldigt efterlängtat och blev väl mottaget av både fanns och kritiker.
Skálmöld
Från riket långt upp i norr rusar en armé av sex isländare mot strid!
Skálmöld grundades augusti 2009 och har sen dess blivit den största metalakten i Island. Deras debutalbum ”Baldur” släpptes sent 2010 och blev genast en stor succé både i metalscenen och hos den allmänna publiken.
Efter mer än ett år turnerande för sitt album ”Baldur” åkte Skálmöld tillbaka till studion för att spela in sitt andra album ”Börn Loka” som betyder Lokes barn. Den skivan släpptes sent 2012 och bandet åkte ut på ännu en intensiv och tung turné som varade hela 2013.
Man kan beskriva Skálmölds musik som battlemetal, en sip av episk vikingmetal och old school death- och thrashmetal som man har sammanflätat ihop med det isländska arvet. Texterna skrivs under strikta regler från den antika isländska poesin och texterna är även influerade av heavymetal och hjältesagor.
Kvällens support blir Brymir (FI)!
Åldersgräns 18år

Datum / Tid

torsdag, 3 november 2022 kl: 19:30

Plats

Stockholm, Fryshuset Klubben

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

350

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad