Menu

Sorgflor, Skilsmässodike & Skokartong

Stockholm

Gamla Stan
lördag, 1 augusti 2015 kl:11:00

Den här turen passar hela familjen, liten som stor. Vi tar en promenad över Gamla stans kullerstenar där barnen kan springa fritt och leta efter guldfåglar, samtidigt som vi lyssnar till historiska anekdoter. Bland annat berättar vi om så kallade flugmöten (stinkande högar med latrin och sopor). Stanken var outhärdlig och vardagen för de som bebodde kvarteren var obarmhärtigt slitsam och inte alls så glamorös som den ibland kan framställas i litteraturen. Så räkna med en skildring av verkligheten – du kommer knappt att tro dina öron!

Barnen brukar gilla historien om getter som betat på taken och annat som vi i dag knappt kan föreställa oss. Det kommer mer sådant, vi lovar! Vi skildrar hur människor levde i nödtorft och att många stackare av ekonomiska skäl, tvingades flytta ut från staden. Allt det där är historia, ändå lämnar ingen av dessa skildringar någon oberörd. Något som vi också vet intresserar barnen, är berättelser om det Kungliga slottet; om kungar, prinsar och sagolika prinsessor. Här levde man kungligt i högönsklig välmåga, mitt i allt elände.

Stockholm är beläget mellan två vatten och hur slussen kom till och fungerade på den tiden är en spännande historia även för de yngre. Med glimten i ögat, humor och spänning tar vi oss an vår historia och vår äldsta stadsdel. Turen är anpassad för liten som stor så ta med såväl mormor som bror!

Spellängd: 60 minuter

Gamla stan, till 1980 officiellt Staden mellan broarna, är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Även Helgeandsholmen och Strömsborg tillhör stadsdelen Gamla stan. Ibland räknas också Riddarholmen till Gamla stan, men den utgör en egen stadsdel. Under flera hundra år utgjorde Gamla stan den egentliga staden. Stadsdelen bildades 1926 och hade år 2006 cirka 3 000 invånare. Gamla stan tillhör Södermalms stadsdelsområde och har en yta av 36 hektar. På Gamla stans norra spets återfinns Stockholms slott.

Datum / Tid

lördag, 1 augusti 2015 kl: 11:00

Plats

Stockholm, Gamla Stan

Karta (Google)

Typ

Guide

Kostnad

85kr - 170kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad