Menu

Lisa Gerrard Hosted By The Mystery Of The Bulgarian Voices

Stockholm

Göta Lejon
lördag, 19 oktober 2019 kl:20:00

Death Disco Productions och Triffid And Danger Concerts presenterar stolt ett Sverigeexklusivt uppträdande av den legendariska Dead Can Dance-sångerskan Lisa Gerrard tillsammans med a cappella-kören The Mystery of the Bulgarian Voices.

Främst känd som den gudomliga kvinnorösten i Dead Can Dance samt för soloskivor och soundtrack såsom Gladiator – plus ytterligare samarbeten med mästerkompositören Hans Zimmer – har Lisa Gerrard karvat ut sin egna stil, i vilken hon ofta implementerar egenhändigt konstruerade språk. Trots sin digra meritlista säger fröken Gerrard själv att samarbetet med kören präglades av en ”brant inlärningskurva”.

”Jag försökte inte kopiera dem, ” kommenterar hon, ”för det kan jag helt enkelt inte. Med traditionell västerländsk Bel canto-sång använder man diafragman, magen och huvudet. Den bulgariska sångstilen framförs endast med bröstet - det är inte en röst man tränar sig till, utan den faller sig helt naturligt.”

Kören som ackompanjerar Lisa på denna turné är känd över hela världen och har genomfört fler än 1250 konserter i de mest prestigefyllda konsertlokalerna jorden runt. Den Grammisbelönta kören är specialiserad på såväl traditionell som samtida bulgarisk folkmusik och framförs a capella, anförda av dirigenten Professor Dora Hristovas expertis. Körens hemliga vapen ligger i dess harmonier, vilka kommer få ditt hjärta att brista itu. För västerländska öron låter intervallerna som ljuder ur denna blandning av tonarter ovanliga, nästan dissonanta. Deras mikrotonala harmonier producerar en distinkt klang som är närapå ogudaktig i sin skönhet.

”Mysteriet” ligger i hur de lyckas kombinera diafonisk sång med dissonanta harmonier till att frammana en rent hisnande ljudbild, och med Lisa Gerrard i sina led vågar vi utlova en oförglömlig afton.

Längd ca: 80 minuter
Åldersgräns: 13år

Göta Lejon är en teaterbyggnad på Götgatan 55 i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Biografen Göta Lejon är centrum i affärs- och bostadshuset i det s.k. Götgatspalatset, i kvarteret Vägaren på Götgatan 53-57. Huset byggdes åren 1926-1928 och arkitektoniskt har huset en kvarterslång putsfasad med en stram modernism på neoklassicismens grund med betoning av horisontaliteten genom markerade våningsband. Arkitekt är Birger Borgström.

Datum / Tid

lördag, 19 oktober 2019 kl: 20:00

Plats

Stockholm, Göta Lejon

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad