Menu

Il Tabarro + konsert

Stockholm

Grekiska Kulturhuset, Idungatan 4B 3tr
söndag, 4 december 2022 kl:18:00

Kvällens innehåll:
- Il Tabarro - scenisk föreställning
- Paus
- Konsert - Julsånger & operaarior
 
Operans handling
Operan utspelar sig på en pråm på Seine i Paris år 1910. Det är en verismopera med ett mörkt och dystert svartsjukedrama bland fattiga människor i en eländig miljö.
Micheles flodpråm ligger förtöjd vid Seinestranden och hamnarbetarna håller just på att avsluta sitt hårda arbete. Michele iakttar svartsjukt hur hans hustru Giorgetta vänder sig till den unge Luigi, medan hon är avvisande mot maken. En positivhalare börjar sjunga. Hamnarbetaren Il Tinca bjuder upp Giorgetta till dans, men Luigi byter av honom. Giorgetta tänker vemodigt tillbaka på sitt en gång så lyckliga liv i en förstad till Paris. Luigi kommer från samma ort. De förklarar varandra sin kärlek. Luigi lovar att återvända när hon signalerar genom att tända en tändsticka. Även Michele drömmer om de en gång så underbara svunna dagarna. På den tiden levde han i harmoni tillsammans med Giorgetta och deras gemensamma, nu döda barn. Han brukade svepa in dem i sin vida mantel. Giorgetta avvisar på nytt hans ömhetsbevis. Sorgsen tänder han sin pipa. Luigi tror att den brinnande tändstickan är det tecken som han och Giorgetta har kommit överens om. Michele hör lätta steg och överraskar Luigi. Under meningsutbytet griper Michele tag om Luigis strupe och tvingar honom att erkänna sitt förhållande till Giorgetta. Därefter stryper han honom. Michele döljer liket under sin mantel. Giorgetta vill att Michele skall svepa in henne i sin mantel, så som han gjorde förr. Michele öppnar manteln och visar liket av Luigi. När Giorgetta skrikande ryggar tillbaka, pressar han ned henne mot den döde.
 
Om operan
Som aldrig förr visas arbetarlivet i förstaden vid Seines strand upp på scenen: en fasansfull blandning av billigt krimskrams och hopplöst elände, en målerisk, men ändå ödesmättad kuliss. Kärlekspar som promenerar längs strandkanten, men också självmordskandidater som smyger omkring i dunklet, alltmedan natten lägger sin slöja över dystra mordhandlingar. I Puccinis tonsättning får floden en egen grundton, som anges redan i inledningsmusiken, "Seines färg", och som gång på gång skimrar fram under handlingsförloppet. Hela stämningen har något tröstlöst sorgligt över sig, till och med "Skillingtryckskolportörens visa". Här blandas den muntrare bilden av våren med en försmak av döden. Det saknas inte heller en anspelning på Giorgettas och Luigis förestående tragedi, den som viger sitt liv åt kärleken, dör också av kärleken.
 
Operan framförs på italienska med svensk text på skärm.


Roller
Michele, pråmskeppare: Anastasio Tebaldi - baryton
Giorgetta, hans fru: Chrysianna Strataki -  sopran
Luigi, hamnarbetare: John Haque  - tenor
La Frugola, Talpas hustru: Stina Lindberg -  mezzosopran
Il Talpa, hamnarbetare: Jonas Molander - basbaryton
Il Tinca, hamnarbetare: Anders Carlsson - Tenor
Skillingstryck kolportör, (vandrande försäljare av visor): vakant - tenor 
Par vid kajen: Ikumi Eto - sopran, vakant - tenor

Datum / Tid

söndag, 4 december 2022 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Grekiska Kulturhuset, Idungatan 4B 3tr

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

200kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad