Menu

Handmade Issues - Längtan

Stockholm

Historiska Museet
lördag, 17 november 2018 kl:13:00

Handmade Issues är ett årligen återkommande kreativt forum för handgjort skapande. I år handlar det om LÄNGTAN kopplat till handgjort skapande, identitet och tillhörighet. Vad är det vi längtar efter?


David Thurfjell, forskare inom religionsvetenskap och professor i religionshistoria, kommer prata om hur Sverige förvandlats under 1900-talet och hur utvecklingen också inneburit att man berättat bort delar av livet, vilket skapat en hemlig längtan tillbaka till ett hem man aldrig upplevt.


Musiketnologen, sångerskan och Tolkien-fantasten Jennie Tiderman-Östberg pratar om de välkända fäbodvallarna och det matriarkat som rådde där. Hur kände kvinnorna inför arbetsuppgifterna och den, ibland, ensamma vistelsen i skogen. Jennie har i sitt sökande efter personliga berättelser hittat olika teman, däribland längtan. Hon kommer berätta om hur denna längtan tog sig olika uttryck.


Betesbyggaren, kocken och pedagogen Claes Claesson, också känd som Svartzonker bland sportfiske-nördar över hela världen, kommer berätta om just betesbyggande, om hur längtan blev till verklighet, och om att driva en beteskiosk. I våras kom Claes bok ”Slackhugg” och han är också känd från TV-program som ”Fiskefeber” och ”Kniven mot strupen”.


Sist men inte minst kommer innovatörerna, musikerna och pedagogerna Anna Cederquist och Martin Harborg från SKROT, bjuda på en musikalisk helhetsupplevelse i den handgjorda musiken värld.


Moderator är Shang Imam, reporter och producent på det dokumentära samhällsprogrammet Verkligheten i P3, vid sidan av det har hon också bland annat gjort och medverkat i teaterföreställningar på såväl scen som i radio. Om årets tema, Längtan, säger Shang att det är ”något jag relaterat starkt till och som jag kopplar till ordet identitet. Det är ofta i ens längtan man finner sig själv och inte längre behöver vara begränsad till de praktiska och fysiska delar som ens ”jag” består av. Men längtan innehåller även ett vemod som består i ens sorger och förluster. Som ”flyktingbarn” har därför längtan alltid varit närvarande för mig i form av längtan efter ett ”hemland”, längtan efter att tillhöra eller längtan att vara ”självklar”.


Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturens bildningsförbund.

Datum / Tid

lördag, 17 november 2018 kl: 13:00

Plats

Stockholm, Historiska Museet

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

125kr - 175

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad