Menu

Konsert Flygande valkyrior och stupade hjältar

Stockholm

Historiska Museet
onsdag, 19 april 2023 kl:18:30

Flygande valkyrior och stupade hjältar
Under 1800-talet vurmades det för vikingatiden inom operavärlden. Kanske har du hört talas om ett av de mest kända verken, Nibelungens ring av Richard Wagner? Kvinnliga kompositörer har däremot hamnat i skymundan i jämförelse med sina manliga kollegor, trots att de under sin egen tid var berömda tonsättare.
Den här kvällen tillägnas två kvinnliga operakompositörer vars verk länge fallit i glömska.
Passa på att bekanta er med delar av två storslagna verk från förra sekelskiftet: Konung Hiarne av Ingeborg Bronsart von Schellendorf samt Kong Hroars skjalde av Thekla Griebel. Båda utspelar sig på vikingatiden och passar både historieintresserade och den musikälskande allmänheten som vill höra och se något nytt!
Konung Hiarne börjar med en skaldetävling som hålls för att utse Danmarks näste kung. Därefter följer en maktkamp mellan Sverige och Danmark där kärleken mellan den danske kung Hiarne och den svenska prinsessan Hilda sätts på prov. Slutet bjuder på en spektakulär kör med bevingade valkyrior som tar med sig operans stupade hjältar till Valhalla.
Kong Hroars Skjalde kretsar också den kring en skaldetävling, mellan den manlige Ragnvald och den mer känslige Hrane. Den danske kungen Hroar känner sig tvingad att utse Ragnvald till vinnare, men är i själva verket rörd av Hranes mer subtila sång.
I samarbete med Den Andra Operan, en ideell förening som arbetar för att lyfta fram kvinnliga upphovspersoner inom opera ur historien.
Ingår i serien AW på Historiska där du kan börja kvällen med soppa och ett glas vin eller annan dryck i restaurang Rosengården. Mat och dryck säljs på plats.
Fler programpunkter i samma serie:
Hur klädde sig människor förr?
Glaciärens hemligheter

Datum / Tid

onsdag, 19 april 2023 kl: 18:30

Plats

Stockholm, Historiska Museet

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad