Menu

Esther Singer Kreitman - Demonernas Dans

Stockholm

Konstakademien
tisdag, 25 januari 2022 kl:08:00

J! Talks: Esther Singer Kreitman Demonernas dansSvante Weyler i samtal med Salomon SchulmanSofia Berg Böhm, sång; Rimma Gotskosik, violin; Miriam Oldenburg, dragspelTisdag 25 januari kl. 19:00-21:00, Konstakademien, plan 2. Fredsgatan12/hiss från Jakobsgatan 27c.Välkomna."vad skall det bli av mig, pappa?« undrar Dvoyrele, förpassad som hon är till det slutna livet i en from judisk shtetl i Polen vid 1900-talets början. En flicka behöver inte bli något alls när hon blir stor, säger hennes far rabbinen. Men det svaret är den vetgiriga och passionerade Dvoyrele inte nöjd med. Hon ser en utväg när familjen flyttar till metropolen Warszawa, vars trånga gränder myllrar av liv. Men ska hon lyckas skapa sig ett eget liv där, eller kommer demonerna att hinna i fatt henne?
Esther Singer Kreitman (1891–1954) överskuggades under sin livstid av sina båda författarbröder, Israel Joshua Singer och Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer. I dag har hennes författarskap uppvärderats, och flera jiddischkännare menar att hon med sina på samma gång socialrealistiska och modernistiska böcker kanske till och med var den främsta författaren i syskonskaran.
Demonernas dans gavs ut första gången 1936 och presenteras här för första gången på svenska, översatt direkt från jiddisch av Salomon Schulman, som även skrivit bokens förord.Salomon Schulman är författare, översättare och barnläkare. Han har skrivit och översatt ett flertal böcker om jiddisch och judisk kultur.Svante Weyler är författare och journalist. Han är ordförande i Svenska kommitten mot antisemitism.I samarbete med bokförlaget Trana. Tack till Kulturrådet, Stockholms stad & Region Stockholm.Leif Zern DN
https://www.dn.se/kultur/esther-singer-kreitman-guidar-genom-jiddischland/
Gunnar Bolin SR
https://sverigesradio.se/artikel/recension-demonernas-dans-av-esther-singer-kreitman
Emi-Simone Zawall, Expressen
https://www.expressen.se/kultur/hon-levde-hela-sitt-liv-i-skuggan-av-sina-broder/
Lennart Bromander, Aftonbladet
https://www.aftonbladet.se/kul...
         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad