Kulturhuset Fanfaren, Stora scen
söndag, 12 januari 2025
kl:13:00
Ridån går upp! Så långt den räcker…i fonden hänger himlen klar.Där framför havet blått sig sträcker.Min pjäs kan börja - en fanfar!Poeten William håller optimistiskt kvar sin dröm om att få sätta upp ett skådespel, till och med när hans fina teaterlåda har blivit stulen av skurkarna Slug & Slagg.
Först det praktiska
Föreställningen är i två akter och är ca 2 timmar lång, inklusive 20 minuters paus.
Det förekommer blixtrande ljus och höga ljud, mörker, rök, en lite läskig mardrömsscen och scener där folk blir fulla på alkohol.
Föreställningen rekommenderas från 7 år, förutsatt att barnet inte är känsligt för något av ovanstående. Den rekommenderas verkligen för alla åldrar uppåt!
Spelas i Kulturhuset Fanfaren i Farsta, i Januari 2025.Handling
Melonia är den sista gröna ön som finns i hela världen. Här sprudlar ännu naturens frodiga fruktbarhet och livfulla flora, övervakat av trollkarlen Prospero och hans familj som bor på ön. Prospero värdesätter naturen högt och vill skydda den med all sin makt. Hans dotter Miranda, som också kan trolla litegrann, kan den här ön som sin egen ficka, men är ovetandes om vad som pågår på andra sidan havet. Just bortom horisonten ligger Plutonia, den svarta järn-ön. Ingenting kan längre gro på denna giftiga och döda plats, och de föräldralösa barnen som ännu finns kvar sliter som slavar på en vapenfabrik åt två mäktiga magnater. Men Plutonia håller på att rosta sönder och slukas av havet, så makthavarna smider planer på att exploatera ön Melonia på dess natur-resurser för att bli ännu mäktigare.
-Men vem äger naturen? Vem har rätt att utnyttja den, och till vilket pris?Vad är Resan till Melonia?
Resan till Melonia är väl en kulturklassiker - för dem som känner till den! Berättelsen är ihopspunnen av Per Åhlin till vad som skulle bli hans första helanimerade långfilm. Manuset är skrivet av honom själv och Karl Rasmusson, och musiken är komponerad av Björn Isfält som vunnit många svenska hjärtan med sin musik.
Handlingen är ett kreativt hopkok, enligt skaparna inspirerat av Jules Vernes "Maskin-ön", Charles Dickens "Oliver Twist" och William Shakespeares "Stormen". Dessutom kryllar det utav citat från Shakespears olika pjäser. Är det vågat att ha så gammalmodiga, djupa texter i en familjeföreställning? Kanske, men Åhlin har sannerligen gett oss ett lekfullt sätt att introducera denna världsberömda dramatikerlegend för de yngre.
Vår tolkning
Frågorna som historian väckte när filmen släpptes 1989 är lika aktuella idag. Den rådande klimatkrisen väcker oro hos folket när makthavarna saknar engagemang och prioritering i frågan. Krigsförarna som löper amok i både när och fjärran ropar efter mer vapen och mer våld istället för mer fred. Trots att viljan till förändring finns, fortsätter hjulen att snurra. Men de är rostiga och gamla.
Tänk om naturen fick en röst att tala med. Tänk om vi kunde bygga en relation med den - vad skulle vi vilja säga? Oavsett hur stort avstånd vi tar från den, och oavsett om vi talar om oss själva som en del av den eller som något avskuret, så har vi en relation. Vad vi vill att den relationen ska vara, det har varje människa kraften att välja själv. Tänk då vad vi har kraften att välja när vi enas om samma saker.
Vi tror att en bra relation med naturen är möjlig och att gemenskap är möjlig. Resan till Melonia verkar också vilja lyfta fram att kulturen är en av nycklarna till den hållbara värld vi önskar. Berättelsen är en mycket fin hyllning till teater som konstform. Det har vi valt att ta fäste på, och därför har vi involverat många olika dramatiska moment i den sceniska berättandet; Dockteater, mask, skuggspel, sång och dans som skapar en fröjdelig fest för ögat. Dessutom har vi glädjen att framföra all musik live, med en orkester på 9 pers och flera härliga instrument!Vilka är vi?
Vi är en ideell förening som heter Den Nya Generationen. Vi firar vårt 10:e år med att sätta upp denna nostalgifyllda saga i Kulturhuset Fanfaren i Farsta, för priser som vi hoppas ska vara överkomliga för alla - Kultur åt folket! Föreningen har tidigare satt upp bl.a "Tältprojektet Vi äro Tusenden", proggmusikteatern från 1977, och en musikalversion utav Karin Boyes bok "Kallocain". Produktion & Regi: Samuel Linderström
Koreografi: Tereza Lorentzon
Musikarrangemang: Samuel Linderström & Edvin Bergenfalk
Affisch: Samuel Linderström & Petri Linderström
Scenografi & Rekvisita : EnsemblenTack till de som har hjälpt oss på vägen!Rättigheter till Manuset har vi erhållit från Per Åhlins släktingar.
Rättigheter till Musiken har vi erhållit från Musikproduktion Isfält AB
Manuset från originalfilmen har vi fått tillhanda via Svenska Filminstitutet
Hjälp och riktlinjer med att upprätta avtal har vi fått från Amatörteaterns Riksförbund
Lån utav vissa instrument kommer från Botkyrka Kulturskola
Viss kostym och scenografi kommer från teatern där vi verkar, Kulturhuset Fanfaren
Replokaler har vi fått tillgång till tack vare Södergården
Andra vi vill tacka: Maja & Lotti Malm för kostym, råd och stöd