Temavisning: Nationalism och nya ideal
Stockholm
Livrustkammaren
söndag, 7 april 2024
kl:15:00
Djupdyk i den svenska historien tillsammans med oss! Under fyra temavisningar i vår utforskar vi 500 år av kungliga triumfer, nederlag, kärlek, smärta och makt.
I vårens sista temavisning berättar vi om tiden efter franska revolutionen. En tid när politiska omvälvningar påverkade hela Europa och det inte var självklart att den svenska monarkin skulle leva vidare.
1809 års regeringsform där kungens makt begränsades var ett steg mot demokratisering. Men förlusten av Finland samma år skapade en längtan efter territoriell och politisk revansch. Den barnlöse kungen Karl XIII adopterade därför en framgångsrik fransk militär, Jean Baptiste Bernadotte, som tronföljare.
Den union med Norge som ingicks 1814 upplöstes 1905 och dagens gränser fastställdes. Drygt 100 år efter den nya regeringsformen uppstod en av de allvarligaste parlamentariska kriserna i Sverige – den så kallade borggårdskrisen 1914. Gustaf V var statschef i Sverige under de två världskrigen. Hans långa regeringstid knöt ihop den gamla och den nya tiden.
Detta är den sista i en serie av fyra fristående temavisningar om den svenska historien.
Pris: 180 kr.
Entré till museet ingår i priset och gäller under hela dagen.