Menu

2gether feat. Ara Dinkjian

Stockholm

Musikaliska Kvarteret, Stora Scen
lördag, 28 september 2024 kl:20:00

När Saman Alias och Yinon Muallem träffades första gången började musiken flöda som vatten mellan dem. De utgör basen i konstellationen ”2gether”. Resan genom musikaliska landskap fortsätter genom ett samarbete med den armenisk-amerikanske kompositören och oudspelaren Ara Dinkjian. Hans låtskatt har tolkats och uppskattats av människor över hela världen. Musikerna, med sitt täta samspel, letar sig in i publikens hjärtan.
2gether
Ett anmärkningsvärt musikaliskt samarbete kom till daga i Stockholm när kompositören, oudisten och slagverkaren Yinon Muallem, tillsammans med klarinettisten Saman Alias, träffades. Deras djupa koppling uppstod ur ett gemensamt musikaliskt språk med rötter i deras respektive ursprung och med en ömsesidig fascination för orientalisk musik och världsmusik. Deras band är mer än så. Det är berättelsen om Yinons föräldrar, judiska invandrare från Bagdad till Israel på 1950-talet och Saman, en judisk själ som hittade sin väg till Sverige från Kurdistan/Irak för över tjugo år sedan under Saddam Husseins styre. Tillsammans kallar de sig "2gether", vilket symboliserar enheten av två världar.
Ara Dinkjian
Ara Dinjkian spelade redan som ung med sin far, han har utbildat sig på såväl västerländska som österländska instrument. Hans huvudinstrument är dock oud. Han började komponera musik tidigt, en egen stil som har både västliga och östliga influenser. För att förverkliga dessa kompositioner bildade han en kvartett, ”Night Ark”. De spelade in flera album och gjorde världsomspännande turnéer. Dinkijans musik är både progressiv och kreativ samtidigt som den behåller sin kulturs värdighet och själ. Denna kvartett banade väg för ett distinkt sound genom att blanda melodier från Medelhavet med jazzens improvisationskaraktär.
Se video
Se video
Lyssna
aradinkjian.com
Dinkjians kompositioner har omfamnats av instrumentalister och sångare över hela världen och spänner över 16 olika språk. Särskilt vördad i Grekland, Turkiet och Israel, har hans unika Oud-spelteknik gett upphov till ett sound som otvetydigt förknippas med honom.
Tillsammans med ”2gether” fram för de musik som enar människor, som hittar gemensamma nämnare och skapar fred. Är det inte exakt det vi behöver idag?
Medverkande
Ara Dinkjian - oud
Yinon Muallem - slagverk
Saman Alias - klarinett
Joel Lyssarides - piano
Konserten arrangeras av 2gether i samarbete med kulturföreningen Farhang.
Entré & barer: 19.00
Konsert: 20.00 (1,5h utan paus)

Hitta hit: Nybrokajen 11, 111 48 Stockholm
Tunnelbana: Östermalmstorg/Kungsträdgården
Inför besöket

Datum / Tid

lördag, 28 september 2024 kl: 20:00

Plats

Stockholm, Musikaliska Kvarteret, Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

190kr - 290

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad