Menu

Lina Nyberg Tentett – The Clouds

Stockholm

Musikaliska - Stora Salen
söndag, 11 oktober 2020 kl:16:00

Jazzsångerskan och komponisten Lina Nyberg kommer till Musikaliska med sin hyllade tentett och framför helt ny musik för tio musiker beställd av Länsmusiken i Stockholm. Det blir även musik från det nyligen släppta albumet ”the Clouds” och dessutom framförs ett nyskrivet stycke för en stråkkvartett.
Konserten blir en multimedial upplevelse med rörelse, ljus och bild som samverkar med de musikaliska uttrycken.


Lina Nyberg debuterade redan 1993 med duoalbumet ”Close" med pianisten Esbjörn Svensson och har sedan dess turnerat världen över med olika ensembler; t ex i Portugal, Tyskland, Argentina och Brasilien. Hon har fått Grammis, Lars Gullin-stipendiet, Kungliga Musikaliska Akademins stora jazzpris, Sveriges Radios pris Jazzkatten m m.


Våren 2020 tog också Lina sin masterexamen i komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH). Denna konsert är delvis hennes examenskonsert. I samarbete med KMH har Lina skrivit stycket Ascension in color för en stråkkvartett, som också medverkar på konserten. Lina beskriver stycket så här: ”När jag komponerade detta arbetade jag inledningsvis mycket med hur olika färger smälter in i varandra och sakta förändras som en spegling av den harmoniska progressionen. I takt med att pandemin tog över i världen under våren påverkades även musiken. Nu är den för mig också associerad med uppförsbacke, andning, tid och tystnaden när allt släcktes ned."


Våren 2020 släppte Lina Nyberg sitt tjugonde album ”The Clouds" med nykomponerad musik för tio musiker. Och det är med de musikerna som………
”I arbetet med Länsmusikens beställningsverk för tentett har Lina inspirerats av Corona-vårens sång och spel från balkonger och fönster. ”I isolering tar vi uppenbarligen till alla möjliga medel för att kommunicera med andra människor. Det finns något vackert, melankoliskt och starkt mänskligt i detta, hur vi när vi inte får vara nära varandra desperat söker närhet på andra sätt, hälsar med armbågen, vinkar och sjunger.”
På konserten på Musikaliska medverkar Lina tillsammans med sitt ”All-star band” med Sveriges finaste handplockade jazzmusiker.


Hennes nya album har uppmärksammats stort, även internationellt:
"Det är komposition, arrangemang, instrumentering, kors och tvärs mellan jazzen där hon i
grund och botten hör hemma, och nära nog klassiska orkesterverk... Allt sitter ändå ihop – à la Nyberg.” Dagens Nyheter

Datum / Tid

söndag, 11 oktober 2020 kl: 16:00

Plats

Stockholm, Musikaliska - Stora Salen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

200kr - 260

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad