Menu

Othello

Stockholm

Orionteatern
söndag, 2 oktober 2016 kl:16:00

För första gången ger Lumor sig i kast med en klassisk text, och har sökt upp en av litteraturhistoriens mest tragiska våldsbrottslingar. Othello har kallats ”den västerländska kanons mest hänsynslösa skildring av kärlekens villkor”, men i dess mitt står en man förvriden av hat.

Vad säger han oss denne förtvivlade brottsling, om vi väljer att se honom, inte som professionell våldsverkare och general eller som vettlös främling, utan helt enkelt bara som en av grabbarna?

- Man brukar säga att det här är en pjäs om kärlek och tvivel, men det är lika mycket en saga om våld. Det handlar om våldet på slagfältet och i senaten, på bakgatorna och festplatserna, och tillslut även om sovrummet, där tragedin når sin slutpunkt.

– Oskar Thunberg, Regissör

Med ”Othello” fortsätter Lumor sitt förövartema som inleddes med ”Tusen Bitar – en cold case tragedi” 2014 och ”People Respect Me Now” 2015.

Medverkande:
Cilla Thorell
Lars Bringås
Eva Johansson
Tobias Aspelin.

Regi: Oskar Thunberg
Scenografi/Kostym: Hanna Cecilia Lindkvist
Ljuddesign/Komposition: Mira Eklund
Ljusdesign: Raimo Nyman
Grafiks form: Erica Jacobson

Orionteatern, som startades 1983, har sitt ursprung i den fria barnteatern Modellteatern i Eskilstuna, som 1969 startades av en grupp teatermänniskor som Thomas Roos och under många år etablerade sig som en av Sveriges främsta barnteatrar och med vissa produktioner överförda till Sveriges Television, såsom Med slöja och svärd (1981) med bland andra Johan Rabaeus och Storklas och Lillklas (1982). Trots dessa framgångar tvingades teatern lägga ner sin verksamhet i Eskilstuna och söka en ny lämplig plats för sin fortsatta verksamhet. På Södermalm i Stockholm hittade de lösningen i en stor, före detta mekanisk verkstad och i och med flytten ändrade de namnet till Orionteatern.


Lars Rudolfsson och Stina Oscarson var tillsammans konstnärliga ledare för teatern mellan 2004 och 2011. Stina Oscarson lämnade teatern för att bli chef för Radioteatern 2011 medan Lars Rudolfsson stannade kvar som ensam konstnärlig ledare. Orionteatern är även en utbildningsteater med ett utvecklat samarbete med Teaterhögskolan och Dramatiska Institutet i Stockholm. Dessutom har man intimt samarbete med andra teaterkulturer och ett utvecklat utbyte av föreställningar med bl.a. Theatre de Complicité i London, Le Cirque Invisble från Paris och The Suzuki Company från Japan.

Datum / Tid

söndag, 2 oktober 2016 kl: 16:00

Plats

Stockholm, Orionteatern

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

170kr - 275kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad