Menu

VI:S DEMOKRATIKVÄLL

Stockholm

Oscarsteatern
tisdag, 19 november 2019 kl:18:00

Demokratin utmanas runt om i världen. Fler människor lever i ofria länder än i demokratier. Enligt forskningsinstitutet Freedom House så backar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten för trettonde året i rad. I 68 länder gick det bakåt och i 50 länder noterades framsteg.


Internationella undersökningar visar färre människor tycker det är viktigt att leva i en demokrati. En antidemokratisk syn på medier, kultur och rättsväsende sprider sig även i Sverige. Hot mot förtroendevalda, kulturarbetare och journalister är bara ett tecken på det.


Under Vi:s demokratikväll vill vi lyfta dessa frågor med kulturens hjälp. Vi vill hylla demokratin och diskutera hoten. Vi vill sätta igång tankar, samtal och engagemang.


Kvällen är en del av en redaktionell satsning i Vi:s magasin och digitala kanaler.


Tidningen Vi har en lång historia av att värna demokratiska värden. En humanistisk grundsyn och övertygelsen om alla människors lika värde har gått som en röd tråd genom hela vår över 100-åriga historia. Vi vet hur viktig den fria kulturen är för ett öppet samhälle. Under Demokratikvällen den 19 november låter vi kulturskapare möta företrädare för politik och forskning i ett nytänkande format. Arrangemanget sker på Oscarsteatern i Stockholm.


Medverkar gör:
Emil Jensen, artist
Andreas Norlén, talman
Rojda Sekersöz, regissör och estradpoet
Jenny Madestam, statsvetare
Elisabeth Åsbrink, författare och journalist
Lo Kauppi, skådespelare och regissör
Unn Edberg, chefredaktör för Vi (programledare)


Vår samarbetspartner Unionen:
Unionen har länge drivit demokrati- och mångfaldsfrågor och har bland annat ett stort engagemang i Järvaveckan och Pride. I sin vision pratar Unionen om att skapa ett öppet, respektfullt och kreativt klimat som bejakar jämställdhet, mångfald och tillvaratar kunskaper och erfarenheter från individ, näringsliv och samhälle. Unionen är därför en självklar samarbetspartner i demokratikvällen.


Oscarsteatern uppfördes i början på 1900-talet med Isaac Hirsch som byggherre och döptes efter den då regerande monarken, Oscar II. Axel Anderberg (som hade designat Stockholmsoperan) anlitades till uppdraget och den nya teatern uppfördes i jugendstil. Salongen rymde 1175 platser och inreddes med vit stuck och förgylld ornamentik i relief. Vicke Andrén hade utfört den stora plafondmålningen.

Datum / Tid

tisdag, 19 november 2019 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Oscarsteatern

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad