Menu

Internationell Utblick: Portugals Nejlikerevolution Och Sydeuropas Demokratisering

Stockholm

Palmesalen, ABF-huset
tisdag, 16 april 2024 kl:18:00

Nejlikerevolutionen i Portugal genomfördes 25 april 1974, som innebar att fascistregimen som styrt landet sedan 1926 störtades, och vägen banades för ett demokratiskt Portugal. Socialister och liberaler ville införa demokrati. Revolutionen genomfördes som en kupp organiserad av oppositionella militärofficerare inom organisationen MFA, och omvälvningen ledde till att Portugal drog sig tillbaka från sina kolonier i Afrika. När folket gav sig ut på gatorna för att fira diktaturens fall och slutet på kriget i kolonierna satte man nejlikor i gevärspiporna och på armeuniformerna.
Portugal firar 25 april som Frihetsdagen till minne av nejlikerevolutionen. Omvälvningen i Portugal inspirerade till en omfattande demokratisering i Sydeuropa, med militärjuntans fall i Grekland senare 1974 och fascismens avskaffande i Spanien efter Francos död 1975. Nejlikerevolutionen i Portugal ledde till ett omfattande solidaritetsarbete inom svenska arbetarrörelsen för de nya demokratiska krafterna anfört av Olof Palme och med stödinsatser, vändistristriktssamarbete, möten och studieverksamhet.
Medverkande:Katarina Engberg, bodde i Portugal 1975-1980 och var stringer åt AftonbladetJan Olsson, tidigare lobbyist för kooperationen i Bryssel, som nära studerat utvecklingen i Portugal och gett ut boken Tillhör Sverige Europa med Olle SvenningPierre Schori, tidigare bland annat internationell sekreterare för socialdemokraterna.
Tid & plats:16 april kl. 18.00, Palmesalen

Datum / Tid

tisdag, 16 april 2024 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Palmesalen, ABF-huset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

70

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad