Menu

Hovjournalistik Under Förändring

Stockholm

Palmesalen, ABF-huset
tisdag, 15 oktober 2024 kl:18:00

2013 ansågs Den Motvillige Monarken vara ett av det senaste kvartsseklets största avslöjanden och boken sades ha förändrat hovjournalistiken för alltid. Nu, 10 år senare, är vi tillbaka till ruta 1. Allt är som förr och den devota bevakningen av kungafamiljen fortsätter med oförminskad styrka.
Alltsedan åren efter att boken kom ut har det pågått en vittvättning av kungaskandalen. Ledande medier ger allt större utrymme för det motsatta narrativet, dvs att det som kungaboken innehöll och det som hände direkt i dess kölvatten var påhitt. Flera dokumentärer tog under 2023 upp skandalen men det stannade vid kungens tafatta framträdanden. Inte ett ord om försöken att stoppa boken, om mörkläggningen, om smutskastningskampanjerna, om hoten mot journalister.
Vännerna till landets främste representant och demokratins beskyddare använde, enligt Thomas Sjöberg, rent antidemokratiska metoder för att krossa de journalister som vågade granska kungamakten – utan att landets medier brydde sig. Lärde vi oss ingenting av det som hände då?
Hösten 2023 utkom CHEFEN som skildrar allt som hände före, under och efter att kungaboken utkom. Boken visar att berättelsen om kungaskandalen fortfarande är viktig och relevant i en tid där de demokratiska institutionerna och journalister är under ständig attack.
Medverkande:Thomas Sjöberg, journalist och författare. Han har skildrat åtskilliga berömda svenskar i bokform: Ingvar Kamprad, Berth Milton, Ingmar Bergman och, inte minst, kung Carl XVI Gustaf i boken Den motvillige monarken. Sjöberg är också skapare av flertalet uppmärksammade podcasts.
Samtalsledare: Beata Hansson, frilansskribent och författare. Ordf. Minerva, författarförbundets sakprosasektion.
Tid och plats:Tisdag 15 oktober kl. 18.00ABF-huset, Palmesalen, Sveavägen 41
Bokomslag: Sigge KühlhornFoto: Mondial Förlag

Datum / Tid

tisdag, 15 oktober 2024 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Palmesalen, ABF-huset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

120

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad