Menu

Skapelsen Av Joseph Haydn - Svenska Uruppföranden På Riddarhuset

Stockholm

Riddarhuset
söndag, 13 oktober 2019 kl:15:00

Hör Haydns Skapelsen som på långfredagen den 3 april 1801, sitt första svenska uppförande!
Brev från hertig Carl till Greve De la Gardie ger inblick i förhistorien. Hertigen, som hört Skapelsen vid uruppförandet i Wien hos prins Schwarzenberg 1798, skriver den 6 juni 1800: ”Den är magnifique och skall blifva af en stor effect på vårt Riddarhus.”

Han tackar De la Gardie å Frimurarebarnhusets räkning för hans översättning (som trycks i Wien) och berättar att Haeffner skall dirigera. Den 27 juni hoppas han få musiken för utskrift och har förberett ett uppförande närmaste långfredag. De la Gardie skickar partituret och den 17 mars 1801 repeteras för fullt.

Fru Fredholm sjunger Eva, amatören, grosshandlare Gustaf Collin och hovsångaren Christopher Karsten bas och tenorpartierna. Kör och orkester uppgick till hela 190 personer.
Texter:fil. dr Inga Lewenhaupt

Dirigent: Mats Bertilsson
Kör från Olaus Petri kyrka i Örebro
Drottningholms Barockensemble

Mer info: www.dbe.nu

Sveriges ridderskap och adel, även under metonym Riddarhuset, är en svensk korporation (sammanslutning) bestående av den introducerade adeln i Sverige, bildad 1866 efter ståndsriksdagens avskaffande genom representationsreformen. Sveriges ridderskap och adel har sitt säte i Riddarhuspalatset på Riddarhustorget i Gamla stan i Stockholm (uppfört 1641-1674).

Sveriges ridderskap och adel samlas formellt vart tredje år till adelsmöte (årsmöte) i Riddarhuspalatset, där varje släkt har en röst genom en släktrepresentant på plats. År 2013 fanns 692 levande adliga ätter registrerade och publicerade i Adelskalendern. Närmare 3 000 adliga namn med vapenplåtar introducerades på Riddarhuset under ca 350 års tid.

Riddarhuset leds av Riddarhusdirektionen (styrelsen) samt drivs av Kansliet med Riddarhussekreteraren (VD) som högste tjänsteman.

Datum / Tid

söndag, 13 oktober 2019 kl: 15:00

Plats

Stockholm, Riddarhuset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad