Menu

Messias 1786

Stockholm

Riddarhuset
onsdag, 7 december 2022 kl:19:00

Det svenska uruppförandet av Händels Messias ägde rum i Riddarhuset år 1786 – på svenska. Att översätta utländska verk till svenska var populärt vid den här tiden. Det var också en medveten strategi för att höja svenska språkets status. Nu som tradition iscensätter Drottningholms Barockensemble och Hjorthagens vokalensemble under ledning av Bengt Eklund, en rekonstruktion tillsammans med Mattias Lundberg, musikforskare och känd från programserien ”Den svenska musikhistorien” och "Fråga musikprofessorn" i Sveriges Radios P2. I motsats till senare tiders ideal får vi här en mindre ensemble av musiker och sångare, med solister hämtade ur kören.

Bengt Eklund: dirigent
Mattias Lundberg: presentatör
Drottningholms Barockensemble
Hjorthagens vokalensemble: kör och solister

Servering finns under pausen

Sveriges ridderskap och adel, även under metonym Riddarhuset, är en svensk korporation (sammanslutning) bestående av den introducerade adeln i Sverige, bildad 1866 efter ståndsriksdagens avskaffande genom representationsreformen. Sveriges ridderskap och adel har sitt säte i Riddarhuspalatset på Riddarhustorget i Gamla stan i Stockholm (uppfört 1641-1674).

Sveriges ridderskap och adel samlas formellt vart tredje år till adelsmöte (årsmöte) i Riddarhuspalatset, där varje släkt har en röst genom en släktrepresentant på plats. År 2013 fanns 692 levande adliga ätter registrerade och publicerade i Adelskalendern. Närmare 3 000 adliga namn med vapenplåtar introducerades på Riddarhuset under ca 350 års tid.

Riddarhuset leds av Riddarhusdirektionen (styrelsen) samt drivs av Kansliet med Riddarhussekreteraren (VD) som högste tjänsteman.

Datum / Tid

onsdag, 7 december 2022 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Riddarhuset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad