Menu

The Classics Revisited - Beethovens 9:a med Minna Weurlander & GLO!

Stockholm

Riddarhuset
söndag, 28 maj 2023 kl:16:00

Accordeon-virtuosen Minna Weurlander, operasångerskan Lisa Hansson och festivalens konstnärlige ledare, gitarristen David Härenstam möter med den internationellt erkände tonsättaren och kompositören Stefan Klaverdal på elektronik och ljudkonst. Förutom en rad klassiska verk i ny tappning hör vi också musik av Stefan Klaverdal som på olika sätt är inspirerade av eller omarbetningar av kända klassiska verk. Hur låter Peterson-Bergers Vid Frösö kyrka på instrument och dator? Kan man spela Nielsen baklänges? Vad händer om man låter regndroppar styra en pianomelodi?
Minna Weurlanderföddes och växte upp i Finland men musiken förde henne till Sverige. Hon anses idag som en av Europas främsta accordeonister och arbetar med symfoniorkestrar, stråkkvartetter och teatrar i stora delar av världen.

Efter paus kommer vi att för höra Beethovens nionde symfoni(!)i en fri tolkning av kompositören Leif Jordansson och The Great Learning Orchestra med Minna Weurlander som gäst!

2020 var det 250 år sedan Ludvig van Beethoven föddes. Detta firades världen över med konserter, seminarier och festligheter. GLO ville göra en egen hyllning genom att göra en egen omtolkning av stycket. På grund av den rådande pandemin så fick medlemmarna spela in sina egna stämmor utifrån elektroniskt processade filer av
originalmusiken. Som tillägg fick var och en göra en research på tidsandan när stycket skrevs. Det resulterade i uppläsningar från brev, citat från tänkare från samma tid och fria associationer. Dessutom adderades material och arbetssätt från The Beatles 9:a: Revolution 9 (2020 var det 50 år sedan The Beatles splittrades). Uruppförandet av stycket spelades sommaren 2020 på festivalen Inbetween Music Festival med en mindre ensemble som spelade tillsammans med de inspelade ljuden. Nu kommer för första gången GLO att framföra verket med en större kammarensemble och barnkör, tillsammans med förinspelade ljud. Så som det var tänkt från början. Det blir ett utforskande av klanger från originalkompositionen men bearbetade, improviserade och rytmiserade. Sats 3 och 4 övergår i live-tolkningar av stycket som avslutas med ”Ode till glädjen” som vore den spelad av Charlie Hadens Liberations Orchestra. Missa inte detta!

Insläppstid kl:15:45
Spellängd: 90 minuter
Start kl:16:00

Sveriges ridderskap och adel, även under metonym Riddarhuset, är en svensk korporation (sammanslutning) bestående av den introducerade adeln i Sverige, bildad 1866 efter ståndsriksdagens avskaffande genom representationsreformen. Sveriges ridderskap och adel har sitt säte i Riddarhuspalatset på Riddarhustorget i Gamla stan i Stockholm (uppfört 1641-1674).

Sveriges ridderskap och adel samlas formellt vart tredje år till adelsmöte (årsmöte) i Riddarhuspalatset, där varje släkt har en röst genom en släktrepresentant på plats. År 2013 fanns 692 levande adliga ätter registrerade och publicerade i Adelskalendern. Närmare 3 000 adliga namn med vapenplåtar introducerades på Riddarhuset under ca 350 års tid.

Riddarhuset leds av Riddarhusdirektionen (styrelsen) samt drivs av Kansliet med Riddarhussekreteraren (VD) som högste tjänsteman.

Datum / Tid

söndag, 28 maj 2023 kl: 16:00

Plats

Stockholm, Riddarhuset

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad