kammarmusikserie nr.1 Romance
Stockholm
Riddarhuset
onsdag, 23 oktober 2024
kl:18:00
Kammarmusikserie nr.1:
medlemmar ur Drottningholms Barockensemble
i Lantmarskalkssalen, Riddarhuset
"Romance"
-musik för violin och svensk luta-
Rebecka Karlsson – violin
Anders Ericson – svensk luta
Smörrebröd ingår i biljettpriset!
Riddarhusets festvåning serverar härliga smörrebröd (1 lax och 1 skagen) som ingår i biljettpriset.
Violinisten Rebecka Karlsson och lutenisten Anders Ericson låter i detta vackra program musik för violin och svensk luta klinga för första gången på över 200 år. Den svenska lutan var ett unikt svenskt instrument som tillverkades och spelades på i framför allt Sthlm, Göteborg och Åbo, men sannolikt också i andra delar av Sverige, främst under åren 1780-1830. Tusentals stycken finns bevarade men har legat i glömska tills nu när Anders och Rebecka åter lyfter fram denna musikskatt i dagens ljus. Vi får möta arrangemang av några av dåtidens populära musikstycken av tonsättaren Ignaz Pleyel, men också helt unik musik komponerad enkom för den svenska lutan bl. a av dåtidens kända musiker från det Kungl. Hovkapellet i Stockholm, tämligen okända för oss idag.
Anders spelar på ett originalinstrument byggt i Stockholm 1796. Rebecka spelar på en violin byggd 1742 av den svenske hovinstrumentmakaren Sveno Beckman.
Rebecka Karlsson – violin
är bördig från Kristinehamn i Värmland och har studerat violin för Karl-Ove Mannberg och Anna Lindal vid Kungl. Musikhögskolan i Sthlm och för maestro Carlo Ricci vid Conservatorio di Musica G.B. Martini i Bologna, Italien, samt barockviolin för Ann Wallström vid Kungl. Musikhögskolan i Sthlm och för professor Anton Steck vid Staatliche Hochschule für Musik i Trossingen, Tyskland. Förutom detta har Rebecka tagit mästarkurser för bl.a. Stefano Montanari och Rachel Podger. Nu är Rebecka verksam som frilansviolinist och pedagog, bosatt i Sthlm. Hon har spelat med ensembler som Hofkapelle München och Hassler Consort, och spelar regelbundet med bl.a. Drottningholmsteaterns orkester, Nordiska Kammarorkestern, Göteborg Baroque och Karlsson Barock. Sedan våren 2012 är Rebecka fast medlem i Drottningholms Barockensemble. Tillsammans med violasten Karin Ahnlund och cellisten Mirjam Pfeiffer har hon barockensemblen Frihet, barockt och systerskap, och hon är musikalisk ledare för Ensemble Utile Dulci och Ensemble Zellbell. Rebecka är också anlitad för olika solo- och konsertmästaruppdrag. Därtill initierar och driver Rebecka regelbundet projekt kring framförandet av historisk musik från olika bibliotek och arkiv, företrädesvis ur svenska historiska notsamlingar, med fokus på uppförandepraxis och konstnärlig forskning. Hon samarbetar ofta med musikvetare och musikforskare.
Anders Ericson – svensk luta
Anders Ericson är lutenist och gitarrist. Han föddes i Karlsborg 1976 där han tidigt började spela klassisk gitarr. Som 18-åring tog han upp lutan, och studerade sedan luta på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Malmö med examen 2002. Anders har framträtt i över 25 länder i prestigefulla konsertsalar och operahus som Wigmore Hall, Tokyo International Forum, Opera Versailles, Drottningholmsoperan, Göteborgs och Köpenhamns Operahus och Théâtre des Champs-Elysées. På skiva har han ackompanjerat solister som Anne Sofie von Otter och Barbara Hendricks. Anders är lutenist i Göteborg Baroque och Drottningholms Barockensemble. Som lutasolist är Anders huvudsakligen fokuserad på fransk 1600-talsrepertoar för barockluta. Han har hittills släppt tre soloskivor som alla har fått mycket fina recensioner i svensk och internationell press. Sedan 2022 har Anders Ericson som enda lutenist tagit fram den Svenska Lutan, ett instrument som utvecklades och spelades framförallt i Sthlm åren 1780-1820 och vars unika repertoar tills nu varit fullkomligt okänd för konsertpubliken. Anders Svenska Luta är ett originalinstrument byggt av Johan Jerner i Sthlm 1796.
Sveriges ridderskap och adel, även under metonym Riddarhuset, är en svensk korporation (sammanslutning) bestående av den introducerade adeln i Sverige, bildad 1866 efter ståndsriksdagens avskaffande genom representationsreformen. Sveriges ridderskap och adel har sitt säte i Riddarhuspalatset på Riddarhustorget i Gamla stan i Stockholm (uppfört 1641-1674).
Sveriges ridderskap och adel samlas formellt vart tredje år till adelsmöte (årsmöte) i Riddarhuspalatset, där varje släkt har en röst genom en släktrepresentant på plats. År 2013 fanns 692 levande adliga ätter registrerade och publicerade i Adelskalendern. Närmare 3 000 adliga namn med vapenplåtar introducerades på Riddarhuset under ca 350 års tid.
Riddarhuset leds av Riddarhusdirektionen (styrelsen) samt drivs av Kansliet med Riddarhussekreteraren (VD) som högste tjänsteman.
Datum / Tid
onsdag, 23
oktober 2024
kl: 18:00
Plats
Stockholm,
Riddarhuset
Karta (Google)
Typ
Övrigt
Kostnad
310kr - 460