Scalarevyn

Scalateatern


BILJETTER / MER INFORMATION


Henrik Dorsin och Michael Lindgren väcker liv i Scalateaterns klassiska revytradition

Scalarevyn

Scalateatern presenterar sin största satsning i modern historia. Den 17 september 2020 är det premiär för ”Scalarevyn” och med den väcks det återigen liv i Scalateaterns klassiska revytradition som frodades på 40- och 50-talet. Bakom comebacken står Henrik Dorsin och Michael Lindgren som arbetar tillsammans igen för första gången sedan tv-succén “Grotescos sju mästerverk” (2017).

Michael Lindgren regisserar revyn och Henrik Dorsin skriver manus och spelar i föreställningen. På scen får Henrik sällskap av en ensemble handplockad av honom själv – Johan Ulveson, Vanna Rosenberg, Ingela Olsson, Klas Hedlund och Louise Nordahl, samt en orkester under ledning av Per Ekdahl.

På 40- och 50-talen var Scalateatern en av Stockholms självklara revyscener och här föddes stjärnor som Anita Lindblom, Carl-Gustaf Lindstedt och Christina Schollin. Typiskt för revyeran var kvartersteatrarna som nästintill fanns i varje hörn. På dessa bjöds det på revy minst en gång om året under storhetsperioden, men när televisionen gjorde sitt intåg i stockholmarnas liv började intresset falna. Huvudstadsborna svek revyteatrarna och förpassade denna konstform till historiens sophög. Nu är det dags för upprättelse.

Henrik Dorsin står för revyns manus. Materialet är nyskrivet men tar avstamp i den gamla underhållningsformen, som alltid legat honom varmt om hjärtat. Ända sedan Henrik Dorsin och Michael Lindgren tog över Scalateatern tillsammans med Conrad och Tova Nyqvist 2014 har ett återupprättande av Scalarevyn varit ett av målen. Nu blir “Scalarevyn” deras största satsning i Scalateaterns moderna historia.

– I en polariserad och modern tid gör vi oss äntligen redo för en högst omodern och bespottad underhållningsform – revy! Vi gör det som en ren provokation mot reklam-Stockholm, säger Michael Lindgren. “Scalarevyn” ska bli en generös föreställning präglad av spelglädje och genuinitet. Min plan är att skapa en härjig stämning i Scalas intima teaterrum, låta världar krocka, generationer mötas och sanslöst trams blandas med musik och samhällsengagemang.

– Vi ska sätta publiken i en underhållningskuvös och bjuda på ett fyrverkeri av infall, säger Henrik Dorsin. Sen om sanningen ska fram så planerade vi att fira Scalateaterns 100-års jubileum med revy för två år sedan, men vi blev lite sena. Så vi brakar på nu istället – kom och fira Scalateaterns 102-års jubileum med oss!

Till sin hjälp tar Michael Lindgren och Henrik Dorsin några av Sveriges främsta musiker, skådespelare och sångare. Medverkar på revyscenen gör Johan Ulveson, även aktuell i “Röde Orm” på Dramaten i vår, Ingela Olsson, även aktuell i “Kvinnostaden” på Dramaten i vår, Vanna Rosenberg, just nu aktuell i “Häxorna i Eastwick” på Cirkus, Klas Hedlund, aktuell i “Candide” och snart också i “Flickan från västern” på Kungliga Operan och Louise Nordahl från TV4:s “Mumbo Jumbo”. På scen kommer det även finnas en för revyn noga sammansatt orkester under ledning av kapellmästare Per Ekdahl, med bland andra jazzmusikern och grammisvinnaren Per “Texas” Johansson och violinisten och Jazzkatten-vinnaren Josefin Runsteen.

Ensemeble
Henrik Dorsin
Johan Ulveson
Vanna Rosenberg
Ingela Olsson
Klas Hedlund
Louise Nordahl

Orkester
Per Ekdahl – kapellmästare och trummor
Per “Texas” Johansson – blås
Ulric Johansson – bas
Andreas Grube – gitarr
Vladan Wirant – piano
Josefin Runsteen – fiol
Annika Granlund – trumpet

Manus: Henrik Dorsin
Regi: Michael Lindgren
Kompositör och arr: Per Ekdahl
Koreograf: Anna Ståhl
Scenograf: Bengt Fröderberg
Kostymdesign: Susanna Rafstedt
Artwork: Jan Lööf
Ljuddesign: Andreas Grill
Ljusdesign: Staffan Sahlström
Producent: Matilda Klein

Speltid: ca 2,5h inkl paus
Rekommenderad ålder: Föreställningen kan innehålla lite läskiga sekvenser och några fula ord, så är du lättskrämd eller ung är det bra att ha med dig någon som kan hålla dig i handen eller för dina öron.

#scalarevyn

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2020-10-03 19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Typ av evenemang

GenreKostnad

0kr - 850kr


Kort länk hit: