Menu

Mattias Alkberg + Iiris Viljanen

Stockholm

Södra Teaterns Stora Scen
tisdag, 8 november 2016 kl:19:30

MATTIAS ALKBERG
Uppträder med dikter och akustisk konsert.
Mattias Alkberg är född 1969 i Boden och bosatt i Luleå. Sedan debuten 1989 har han gett ut sex diktsamlingar, och tjugofem album i eget namn och med inflytelserika bandet The Bear Quartet.
I höst är han aktuell med nya diktsamlingen “Ön”.
Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.


SUPPORT: IIRIS VILJANEN
Det är inte viktigt att hon heter Iiris Viljanen. Inte viktigt att sången är österbottnisk, klara Vasatoner och pratsjungande med eko från 60talets
tomma kaféer. Det är inte viktigt att musiken kreativt pianodriven slår an ditt hjärta från första sekund, klassiskt ack så modernt. Det är inte viktigt. Det är viktigt att du lyssnar. För du har aldrig hört något liknande.
Iiris har tidigare medverkat i duorna Fylgia Calling och Vasas fora och fauna, men spelar nu solo igen, första gången på många år. Sommaren 2015 dök hennes singel ”Årstavikens Strand” upp på nätet. Den
fick snabb spridning och hyllades för sin totalt unika mix av oefterhärmlig finlandssvensk rap över ett sublimt pianokomp.
I maj släppte hon ett solopianoalbum, ”Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces”. Och i höst släpps ett pop/pratsång/rapalbum.
”Men, herregud, så sorgligt, uppgivet och vackert!”
– Andres Lokko, SvD


INGEN SÖMN PÅ STENGATAN av CLARA BODÉN
Kortfilmsvisning med introduktion av regissören Ingen sömn på Stengatan är en hybrid mellan dokumentär kortfilm och musikvideo. Regissören Clara Bodén har gjort en nattlig inventering av Luleå utifrån Mattias Alkbergs låt “Ingen sömn på Stengatan” (2015) och med fokus på människor som jobbar nattskift. Videon är 14 minuter lång, och är en
samproduktion med Filmpool Nord.
Vi möter arbetare på stålverk, i hemtjänstens nattpatrull, en vakt som kör sitt nattliga crossfitpass, en busschaufför och några fler som inte sover denna januarinatt.
Videon visar mellanrummen som gör att det andra går att urskilja. Mitt i veckan, nätterna mellan helgerna. Snön som faller mellan gångerna den skottas och plogas bort. Människorna som kör dig från och till jobbet. De som jobbar när du sover. Det som pågår när du tänker på annat. Inte evigheten, just nu.


Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurang och flera barer. Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern.

Datum / Tid

tisdag, 8 november 2016 kl: 19:30

Plats

Stockholm, Södra Teaterns Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

315

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad