Menu

Mousa Elias: Exil

Stockholm

Södra Teaterns Stora Scen
söndag, 8 oktober 2017 kl:17:00

Välkomna på ett uruppförande av den syriska kompositören Mousa Elias nya verk Exil; kammarmusik som i form och innehåll berättar om en resa från Syrien till Sverige.


Det syriska inbördeskriget har beskrivits som en av de största tragedierna i modern tid. Det som började som fredliga och folkliga uppror mot president Bashar al-Assad blev med tiden en bloddränkt krigsskådeplats för allehanda grupper, länder och intressen. Kriget har nu gått in på sjunde året – utan någon lösning i sikte.


Kriget har också skapat den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Det är nutidens värsta humanitära kris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn. De flesta befinner sig i dag på flykt inom Syrien och i grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien.


En del av flyktingarna har kommit till Europa och då främst Tyskland, men även Sverige har välkomnat många flyktingar från Syrien. Varje resa ser olika ut, men många gånger är det med fara för sitt liv som man tar sig till Europa. Flykten finns för alltid kvar i minnet, blandad med minnen av dem som lämnades kvar. Kanske av ett älskat hem, en karriär, en framtid. Kanske också av de döda.


Kriget och flykten från Syrien till Sverige är temat för kompositören Mousa Elias senaste verk - Exil. Det är nyskriven kammarmusik, som blandar orientalisk och västerländsk musiktradition, om en av vår tids mest utsatta grupper. Musiken ger röst åt smärtan och mörkret likväl som hoppet och längtan. Den berättar om de asylsökandes tragedier. Ett fåtal texter ingår och de kommer att vara både på arabiska och svenska, men de instrumentella delarna är nog så viktiga.


– Vissa saker skildrar man bäst utan ord. Det är inte allt man kan sätta ord på helt enkelt. Då kliver musiken in och var och en får skapa sig sin egen bild, säger Mousa Elias.


Medverkande:
Mousa Elias – oud, sång, komposition
Gentila Pop – fiol
Filip Gloria – fiol
Gabriele Freese – fiol
Britta Knapp – fiol
Cecilia Nilsson – fiol
Jill Johansson – viola
Adam Grauman – kontrabas
Jonas Bleckman – cello
Saman Alias – klarinett
Sinan Slewa – slagverk
Forat Fadhel Hussain – slagverk
Sofia Berg Böhm – sång


Presenteras i samarbete med Re:Orient. Med reservation för ändringar.


Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurang och flera barer. Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern.

Datum / Tid

söndag, 8 oktober 2017 kl: 17:00

Plats

Stockholm, Södra Teaterns Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

180kr - 220

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad