Menu

Några av oss

Stockholm

Södra Teaterns Stora Scen
söndag, 28 oktober 2018 kl:18:00

En sann historia om ett osannolikt mod.
Petr Ginz är 14 år när han anländer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt strax norr om Prag. Tillsammans med en grupp andra pojkar inkvarteras han i Hem 1. I hemlighet utropar pojkarna sin sovbarack till demokratisk republik och Petr Ginz åtar sig uppdraget att bli redaktör för dess tidning, Vedem. Under två års tid bidrar hundratalet skribenter med reportage, teckningar och dikter till tidningen, som kommer ut i 83 nr innan Theresienstadt slutligen blir befriat. I uppsättningen följer vi fyra av dessa modiga skribenter, Petr, Kurt, Jirka och Hanus, som med risk för sina liv rapporterar sakligt och gripande om livet i Theresienstadt. 1944 förs Petr Ginz och hans vänner, 16 år gamla, till gaskamrarna i Auschwitz. En av pojkarna i redaktionen gömmer tidningarna bakom smedjan i Theresienstadt. Så bevaras texterna för framtiden och nu blir de teater.


Pojkarna i Theresienstadt lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande. I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Gintz oss att justera vår mänskliga kompass.
En del av Riksteaterns långsiktiga satsning Demokratins gränser.


Medverkande: Mårten Andersson, Per Burell, David Lenneman och Peter Perski


Manus: Eva-Maria Dahlin
Regi: Måns Lagerlöf
Scenografi och kostymdesign: Johanna Mårtensson
Komposition och ljuddesign: Hampus Norén
Maskdesign: Anna Olofson


Presenteras i samarbete med Riksteatern. Med reservation för ändringar.


Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurang och flera barer. Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern.

Datum / Tid

söndag, 28 oktober 2018 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Södra Teaterns Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

125kr - 165

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad