Menu

Män kan inte våldtas

Stockholm

Södra Teaterns Stora Scen
torsdag, 7 februari 2019 kl:19:00

Kulturhuset Stadsteatern & Södra Teatern presenterar:


Bibliotekarien Tova ska fylla 50 år. Hon är nyskild med två tonårssöner, Jockum och Mick. Tovas liv är på många sätt ett vanligt liv, likt ditt och mitt. Men så händer något livsavgörande. På sin födelsedag går Tova ut på restaurang, ensam för att fira. Hem går hon tillsammans med Martti.


Han våldtar henne.


Hennes liv raseras fullständigt, men Tova bestämmer sig för att inte polisanmäla. Vad ska det tjäna till? Istället bestämmer sig Tova för att hämnas. Hon ska våldta Martti. Förödmjuka honom så som han förödmjukade henne. Är hon galen? Män kan ju inte våldtas?


Pjäsen bygger på den finlandssvenska författaren Märta Tikkanens ständigt aktuella kultroman Män kan inte våldtas. Här i dramatisering av Lo Kauppi. När romanen utgavs 1976 i Sverige blev den direkt ett viktigt inlägg i debatten för kvinnorörelsen – och är det än idag. Lo Kauppi har länge varit en viktig röst i dagens kvinnorörelse och samhällsdebatt, och undersöker ofta i sitt konstnärskap frågor som rör sexualitet kopplat till genus och feminism.


***


Märta Tikkanen, född 1935, är en av Nordens mest lästa och översatta författare. ”Män kan inte våldtas” från 1975 följdes upp av diktromanen ”Århundradets kärlekssaga” som utkom 1978. 1980 sattes Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga upp som teater på Stockholms stadsteater med Stina Ekblad i huvudrollen vilket blev Ekblads genombrott. Föreställningen som blev en stor succé regisserades av Kristin Olsoni. Året innan iscensattes Tikkanens Våldsam kärlek på Stockholms stadsteater.


Lo Kauppi, född 1970, är regissör, skådespelare, dramatiker och författare. 2003 gick hon ut Teaterhögskolan och fick året därpå sitt genombrott med den självbiografiska pjäsen ”Bergsprängardottern som exploderade” som bygger på hennes egen uppväxt, i uppföljaren ”Bergsprängardöttrar” gick hon på djupet på kvinnor inom kriminalvården. Hon har tidigare satt upp  bland annat ”Vita kränkta män” och "Vita män våldtar". På TV och film har vi kunnat se Lo Kauppi i ”Juicebaren” och ”Tjuvheder”. Hon har medverkat i två uppsättningar på Stockholms stadsteater: 2006 i rollen som Hanna i Jösses Flickor - Återkomsten, och 2001 som teaterhögskoleelev i En månad på landet.


Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurang och flera barer. Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern.

Datum / Tid

torsdag, 7 februari 2019 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Södra Teaterns Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

100kr - 260

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad