Menu

Amira Medunjanin & TrondheimSolistene Kvartet

Stockholm

Södra Teaterns Stora Scen
söndag, 7 april 2019 kl:19:00

Sevdah är kärlek, sevdalinka är ett sätt att beskriva själen. En kärleksdiktning med orientaliska rötter som är väldigt karaktäristisk för Bosnien. Det är en musikalisk yttring som är kopplad till melankoliska stämningar och uttrycker längtan, lidelse och kärlekssorg. Amira Medunjanin är världens främsta sevdalinkasångerska som ger nytt liv åt gamla sångskatter.


På Södra teatern väljer Amira att gå tillbaka till rötterna och ge en intimare bild av hennes sångskatt och presentera sitt senaste album Ascending tillsammans med gitarrvirtuoserna Ante Gelo och Zvonimir Sestak på kontrabas samt TrondheimSolistene kvarteten från Norge.


Amira är född och uppvuxen i Sarajevo, Bosnien men hennes repertoar sträcker sig långt utanför landets gränser. Sevdalinka (sevdah-låtar) hon lärde sig från sin mamma var de vackraste av låtarna. Hennes fascination utav den muntliga traditionen från Bosnien och Hercegovina ledde henne till att ägna sig åt att skapa en unik röst inom sevdah och att utforska sin uttrycksförmåga till fullo. Hon hade tillbringat åratal letandes efter personer som delade hennes idéer om sevdah, och det bästa sättet att presentera dem på men förgäves.


Amira beskrivs av den engelska journalisten Gart Cartwright som “Bosnian Billie Holiday” och han beskriver hur Amira förvandlar sevdah inuti, hittar nya kontext och former inom en tradition som är hundratals år gammal.


År 2017 rankades Amira av Storbritanniens magasin Songlines bland topp tio av de nuvarande World Music Divas.


Södra Bar öppnar: 18.00
På scen: 19.00


Åldersgräns: 13 år med anledning av svenska myndigheters krav om begränsning av höga ljudnivåer för unga.


För information om rullstolsplatser och Södra Teaterns tillgänglighet kontakta biljettkassan snabel-a sodrateatern punkt com


Med reservation för ändringar.


Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurang och flera barer. Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern.

Datum / Tid

söndag, 7 april 2019 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Södra Teaterns Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

400

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad