Menu

Till Minne Av Förintelsedagen

Stockholm

Stadsbiblioteket
torsdag, 24 januari 2019 kl:18:00

Scensamtal med: Kenneth Hermele, Augustnominerad 2018 för boken En shtetl i Stockholm (Weyler förlag). Julie Lindahl, med internationellt uppmärksammade biografin Pendeln (Norstedts). Jessica Bab Bonde, Augustnominerad 2018 för serieboken Vi kommer snart hem igen (Natur & Kultur). Moderator: Marianne Rundström, journalist, programledare & föreläsare.

På Stadsbiblioteket uppmärksammas Förintelsens minnesdag med ett författarprogram torsdagen den 24 januari. I samarbete med Norstedts, Natur & Kultur och Weyler förlag.

Kenneth Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter om utvecklingsfrågor bakom sig.

Den självbiografiska romanen En shtetl i Stockholm handlar om Kenneth, som växer upp på 1950-talet i en ortodox judisk familj på Södermalm i Stockholm. ”Där de bor i ett halvmodernt hus reserverat för fattiga judar.” ”Båda föräldrarna har flytt till Sverige under åren före kriget. Kenneths liv avgränsas av judehuset, judisk släkt och umgänge, den judiska skolan och av synagogan på S:t Paulsgatan.”

Julie Lindahl är författare, utbildare och aktivist. I sin bok, Pendeln, låter hon läsaren följa med på en dramatisk resa genom mänskligheten. Biografin ges ut i mitten av januari 2019.

Under en sex år lång resa genom Europa och Latinamerika undersökte Julie Lindahl arvet efter sina morföräldrar och konsekvenserna för henne själv och hennes familj. ”Lindahl var förberedd på det värsta och hennes farhågor bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960, strax före rättegången mot Adolf Eichmann.”

Jessica Bab Bonde arbetar som litterär agent och har många års erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen.

I serieform - med illustrationer av den prisbelönte serieskaparen Peter Bergting - gestaltas i boken, Vi kommer snart hem igen, sex människors vittnesmål om Förintelsen. ”Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.”

Sittplats kan förbokas via Stockholm Stadsbiblioteks hemsida.

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Numera ingår namnet Asplundhuset i adressen, efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 700 000 böcker. I verksamheten inryms även det Internationella Biblioteket med en stor nationell samling av böcker, musik etc från alla delar av världen som en resurs för invandrare och andra intresserade.

Datum / Tid

torsdag, 24 januari 2019 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Stadsbiblioteket

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Gratis

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad