Klimakteriet – med Annika Lantz, Sara Kadefors & Åsa Beckman

StadsbiblioteketDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Hur är det att åldras som kvinna i Sverige i dag? På scenen samtalar Åsa Beckman, Dagens Nyheters biträdande kulturchef, Sara Kadefors, författare, och Annika Lantz, radiopratare, programledare & komiker kring åldrande, kropp och vad det är att vara kvinna på 2000-talet.
Moderator: Tove Leffler, förlagschef på Bokförlaget Atlas.

Annika Lantz - journalist, programledare & komiker - är välkänd från radio och TV i en rad olika program. ”Lantzkampen” och ”Kära Annika” är två av Annika Lantz mycket populära radioprogram, som sänds i Sveriges Radio P1. År 2016 utkom självbiografin ”Vad ska en flicka göra? : konsten att vara riktigt rädd”. Om barndomen, arbetslivet och om behandlingen av den livmoderhalscancer som hon drabbades av under skrivprocessen.

Åsa Beckman - biträdande kulturchef & krönikör på Dagens Nyheter – har 2018 tilldelats utmärkelsen ”Årets mediaamazon” Ett pris som delas ut till en kvinnlig arbetsledare inom mediebranschen. Motivering: ”För ditt ledarskap och dina krönikor som behandlar en verklighet som kvinnor känner igen sig i.” Juryn nämner också artikeln i DN där 18 kvinnor vittnar mot den s.k. Kulturprofilen, som Åsa Beckman var redaktör för.

Sara Kadefors – författare som även skriver manus för TV och film - tilldelades våren 2001 det litterära debutantpriset Slangbellan av Sveriges Författarförbund för barnboken Långlördag i city. I november samma år erhöll författaren även Augustpriset för tonårsromanen Sandor slash Ida. Sara Kadefors har också gett ut flera vuxenromaner samt regisserat filmen Sluta stöna eller dö.

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Numera ingår namnet Asplundhuset i adressen, efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 700 000 böcker. I verksamheten inryms även det Internationella Biblioteket med en stor nationell samling av böcker, musik etc från alla delar av världen som en resurs för invandrare och andra intresserade.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-02-20 18:00-19:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Annika Lantz

Annika Maria Lantz, född 9 mars 1968 i Hägerstens församling i Stockholm, är en svensk radiopratare, komiker och TV-programledare.Annika Lantz är uppvuxen i Sätra i Stockholm. Hon bor i dag tillsammans med sin man och två barn i Hägersten. Lantz studerade film vid Stockholms universitet. Hon har arbetat för Sveriges radio sedan 1993, då hon var programledare för P5 Radio Stockholm. Hon har medverkat i flera program för Sveriges Radio P3, bland andra Kvällspasset, Morgonpasset och hennes eget Lantz i P3. Lantz i P3 sändes även i TV på SVT. Lantz i P3 har nu flyttats till P1 och P4. I tv har Lantz gjort sin egen pratshow, I Afton Lantz i SVT.Som komiker är Lantz känd från TV4:s Parlamentet, där hon medverkade i nio år tills hon enligt egen utsago inte längre stod ut med att vara "kvinnligt alibi" för sexistiska skämt. Lantz har även medverkat i SVT:s Högsta Domstolen och Snacka om nyheter. Sedan våren 2013 jobbar Lantz med radioprogrammet Lantzkampen, ett frågesportsprogram där två lag bestående av kändisar och experter vilka tävlar om vem som kan ha mest rätt om veckans nyheter.Hon har även skrivit böckerna 9 1/2 månad från 2007 utgiven på Normal förlag, Pest eller kolera tillsammans med Kjell Eriksson och Ola Karlsson, 2004 utgiven på DN bokförlag samt romanen Det elfte budet 2014 utgiven på Wahlström & Widstrand. 2016 utkom "Vad ska en flicka göra? Konsten att vara riktigt rädd", som bl a handlar cancer, något hon själv drabbats av.År 2002 medverkade Lantz i ett avsnitt i av Rederiet, och 2008 hade hon en liten röstroll i Colin Nutleys film Angel.Lantz spelade en liten roll i Byhåla 3 (1993), den tredje, och avslutande, tv-serien om Ronny och Ragge. Där hon under en semester på Kanarieöarna blir förälskad i Ronny, medan denne har klätt ut sig till en kvinnlig reseledare.Lantz var med i ett avsnitt av Sune och hans värld från 2002. I serien lyckas Sune genom en lyssnartävling vinna en dejt med Lantz. Hon blir dock lite besviken över att hennes dejt är med en nioåring. I den engelskspråkiga dubbningen kallas hon "Sexy Sandra".