Menu

När Lögnen Blir Sanning : Händelserna Efter Macchiariniaffären.

Stockholm

Stadsbiblioteket
torsdag, 21 februari 2019 kl:18:00

Harriet Wallberg, f.d. rektor och universitetskansler på Karolinska Institutet, & Kristina Appelqvist berättar om när en av de största skandalerna på ett svenskt lärosäte blev känt för allmänheten och det spel som tog vid när ansvar skulle utkrävas. Wallberg utpekas som orsak till skandalen och sparkas av regeringen. För något hon inte hade del i.
Moderator: Lawen Mohtadi.

Macchiariniaffären briserar i januari 2016 och Sverige skakas av de uppgifter som avslöjas: forskningsfusk, operationer som gått fel och orsakat stort lidande och död hos patienter, och universitets- och sjukhusledningar som vägrar ta uppgifterna på allvar.

Wallberg och Appelqvist visar på felaktigheter och direkta osanningar som omgärdar Macchiarini-utredningen. De ställer frågan: hur kunde fakta och sanning betyda så lite för ett universitet och för det politiska etablissemanget?

Harriet Wallberg är läkare och professor i fysiologi vid KI sedan 1998. Hon var rektor på KI 2004–2012 och universitetskansler 2014–2016. Idag är hon särskild utredare åt regeringen och professor vid Karolinska Institutet.

Kristina Appelqvist är journalist, kommunikatör och författare och har arbetat inom den akademiska världen i 19 år, bland annat som kommunikationschef vid Högskolan i Skövde. Hon har även varit talskrivare åt tre rektorer vid KI.

”När lögnen blir sanning” är Harriet Wallbergs och Kristina Appelqvists skildring av vad som hände de där månaderna när en av de största skandalerna på ett svenskt lärosäte blev känt för allmänheten och det spel som tog vid när ansvar skulle utkrävas.

Kvällens moderator Lawen Mohtadi är journalist, författare, regissör & förläggare.

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Numera ingår namnet Asplundhuset i adressen, efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 700 000 böcker. I verksamheten inryms även det Internationella Biblioteket med en stor nationell samling av böcker, musik etc från alla delar av världen som en resurs för invandrare och andra intresserade.

Datum / Tid

torsdag, 21 februari 2019 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Stadsbiblioteket

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Gratis

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad