Menu

Hierta, Hebbe, Almqvist – Moderna Människor & Visionära Journalister

Stockholm

Stadsbiblioteket
onsdag, 27 mars 2019 kl:18:00

Samtal och scener om en dramatisk tid när det moderna Sverige föddes. Med skådespelarna Tuvalisa Rangström & Richard Forsgren, Ami Lönnroth, Wendelas Vänner, samt Cecilia Sidenbladh & Olof Holm, Almqvistsällskapet. Om Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga journalist, författaren C.J.L. Almqvist och Aftonbladets grundare Lars Johan Hierta.

Richard Forsgren – skådespelare med mycket bred erfarenhet från scen och duk – har bland annat trollbundit en miljonpublik i den hyllade TV-serien ”Jordskott” på Sveriges Television. I rollen som polisen Tom Aronsson.

Tuvalisa Rangström – skådespelare, textförfattare och programledare – som 2018 bland annat gjorde stor succé som dramatiker och regissör med föreställningen ”Kungliga förvandlingsakademien på Drottningholms Slottsteater”.

Olof Holm – fil. mag. och sekreterare i Almqvistsällskapet – är engagerad och mycket aktiv i en rad litterära sällskap. Och har bland annat startat och drivit ”Sällskapsliv på Skansen” där de olika litterära föreningarna, som ingår i DELS, presenterat skilda författarskap.

Ami Lönnroth – frilansjournalist och författare – startade sin yrkesbana på Handelstidningen i Göteborg. Och har därefter bland annat arbetat på Svenska Dagbladet samt innehaft en gästprofessur i journalistik. Tillsammans med maken driver Ami Lönnroth kulturhuset Wendela Hebbes Hus i Södertälje, Sveriges första journalistmuseum.

Cecilia Sidenbladh – dramatiker & författare – är fil dr på en litteraturavhandling om Carl Jonas Love Almqvist. Som är den person som ständigt återkommer i Sidenbladhs verk. T.ex. i pjäserna ”Med smak av arsenik” och ”Wendelas mörka lockar” samt i romanen ”Amanda och Ira”. T.o.m. i barnböckerna ”Niklas sotarpojken” och ”Tintomara i Storskogen”. Varav den senare bygger på Almqvists klassiska roman ”Drottningens juvelsmycke”.

Programmet ges i samarbete med Wendelas Vänner och Almqvistsällskapet.

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Numera ingår namnet Asplundhuset i adressen, efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 700 000 böcker. I verksamheten inryms även det Internationella Biblioteket med en stor nationell samling av böcker, musik etc från alla delar av världen som en resurs för invandrare och andra intresserade.

Datum / Tid

onsdag, 27 mars 2019 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Stadsbiblioteket

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Gratis

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad