Menu

I Skuggan Av Det Förflutna

Stockholm

Stadsbiblioteket
måndag, 27 januari 2020 kl:18:00

Julie Lindahls morföräldrar tillhörde SS under andra världskriget. Helena Trus farmor är ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Hur går tidigare generationers skuld och trauman i arv?
Julie Lindahl har i sin bok Pendeln utforskat hur hennes morföräldrar, som tillhörde SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, kastat sin skugga över hennes familj och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Helena Trus skriver i Ett kilo socker om sin farmor, en av de sista överlevande från Förintelsen. Vad händer när inget vittne från Förintelsen längre finns bland oss? Ett samtal om vilka speciella utmaningar det ligger i att ta offrens respektive förövarnas perspektiv för att hedra Förintelsens minnesdag. Moderator: Lars Molin.
Programmet ges i samarbete med Norstedts.
Julie Lindahl är författare, utbildare och aktivist bosatt i Sverige. Under en sex år lång resa genom Europa och Latinamerika undersökte författaren arvet efter sina morföräldrar samt konsekvenserna för henne själv och hennes familj. I boken Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna låter Julie Lindahl läsaren följa med på denna dramatiska resa genom mänskligheten och utforskandet av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister under andra världskriget. ”Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den?”
Helena Trus är journalist på Aftonbladet och har genom åren arbetat som programledare, krönikör, nöjesreporter och är numera nyhetsreporter med inriktning på samhällsjournalistik. Hon föreläser även för högstadie- och gymnasieelever om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Helena Trus är själv barnbarn till två Förintelseöverlevande och under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Med boken Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset på sitt liv - som handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet - debuterar Helena Trus som författare. ”Att vara en Förintelseöverlevande kallar farmor inte för en välsignelse, utan ett straff.
Att tvingas leva med skulden över att hon lever, inte de”. Fotograf: Kajsa Göransson.

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Numera ingår namnet Asplundhuset i adressen, efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 700 000 böcker. I verksamheten inryms även det Internationella Biblioteket med en stor nationell samling av böcker, musik etc från alla delar av världen som en resurs för invandrare och andra intresserade.

Datum / Tid

måndag, 27 januari 2020 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Stadsbiblioteket

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Gratis

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad