Rikard Wolff, Karl Gerhard + Hemlig Stipendiat

StadsbiblioteketDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Samtal, sång och musik med Rikard Wolff, Johan Graden, Karl Gerhard-sällskapet samt årets ännu så länge hemlige stipendiat.
Rikard Wolff – i höst högaktuell i rollen som Karl Gerhard på Stockholms Stadsteater.
Karl Gerhard-stipendiet 2014 på 40.000 kr delas ut på Stadsbiblioteket av Karl Gerhard-sällskapet och SKAP - Sveriges kompositörer och textförfattare.
Bland tidigare stipendiater märks bl.a. Sissela Kyle och Tomas von Brömssen.
Årets stipendiat offentliggörs i början av oktober.

Stockholms stadsbibliotek ligger vid korsningen Sveavägen och Odengatan i Vasastaden. Numera ingår namnet Asplundhuset i adressen, efter arkitekten Gunnar Asplund, som även planerade parken i bibliotekets närhet. Biblioteket rymmer cirka 700 000 böcker. I verksamheten inryms även det Internationella Biblioteket med en stor nationell samling av böcker, musik etc från alla delar av världen som en resurs för invandrare och andra intresserade.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2014-10-18 14:00-15:30


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:RIKARD WOLFF

RIKARD WOLFF, Var Beredd på Spotify

The Lion King: Special Edition Original Soundtrack

Var Beredd

RIKARD WOLFF, Pojken På Månen på Spotify

Allt du kan önska! Det bästa från: Rikard Wolff

Pojken På Månen

RIKARD WOLFF, Vackra Pojkar, Vackra Män på Spotify

Allt du kan önska! Det bästa från: Rikard Wolff

Vackra Pojkar, Vackra Män

Wolff växte upp i Gubbängen i Farsta och sedan 10-årsåldern i Karlstad. Han började 1978 vid Skara skolscen och påbörjade sedan sin professionella skådespelarbana i teatergruppen Vågspel i Södertälje och verkade 1980–1982 vid Hilda Hellwigs Teater Aurora, där han gjorde titelrollen i Friedrich Schillers Don Carlos 1981. Han ägnade sig också åt musikaliska studier och har genom åren sedan 1982 framträtt och turnerat med en mängd uppmärksammade sångföreställningar på scen och tv med framför allt fransk chanson av för honom djupt centrala personligheter som Edith Piaf, Jacques Brel och Barbara, men även till exempel Barbro Hörberg, Maria Callas och Karl Gerhard.


1984–1987 studerade han vid Teaterhögskolan i Malmö och inledde ett återkommande samarbete med regissören Richard Günther med titelrollen i den uppmärksammade examensproduktionen Mefisto. Denna sorts sorgesamma och kraftfullt, passionerat utstrålande karaktärer har han sedan ofta gestaltat. Under studietiden inledde han också ett återkommande samarbete med Suzanne Osten och Unga Klara i Affären Danton (1986) och filmdebuterade i Ostens Livsfarlig film (1988). Med den framträdande rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serien Apelsinmannen (1990) blev han ett känt ansikte för en större publik. Detta ledde till ännu ett långvarigt regissörs-samarbete, denna gång med Colin Nutley med en serie långfilmer sedan Änglagård (1992), vilket blev ett genombrott i radarpar med Helena Bergström. Han har sedan medverkat i en mängd filmer och tv-produktioner.


På scen har han verkat vid en rad teatrar och bland annat spelat på Dramaten i till exempel I väntan på Godot (1990) som luffarpar med Tommy Berggren, Hamlet på Östgötateatern (1995), Zac i A Chorus Line (2002) på GöteborgsOperan, Shakespeares Rikard III (2006) på Riksteatern, Konferencieren i Colin Nutleys uppsättning av Cabaret (2008) med mera på Stockholms stadsteater. Han har också gjort framträdande rollen på Malmö stadsteater, Malmö Opera, Göteborgs stadsteater, Teater Galeasen och Vasateatern. Rollen som Antonio Salieri i Peter Schaffers Amadeus gjorde han både på Riksteatern 1994 och på Stockholms stadsteater 2005.


Genom åren har han även skrivit och framfört egna och nykomponerade sånger och spelat in ett flertal skivor. 2001 fick han en Grammis för Min allra största kärlek. Wolff deltog i invigningen av Friends Arena, där han bland annat framförde en av hans mest välkända sånger, "Pojken på månen". Han medverkade i Melodifestivalen 2013 med bidraget "En förlorad sommar", skrivet av Tomas Andersson Wij, och kom på 7:e plats i deltävlingen i Göteborg.


I juli 2013 tillkännagavs i Sveriges Televisions direktsändning av tv-programmet Allsång på Skansen, att Wolff för sitt stora engagemang för fransk musik och kultur utnämnts av Frankrikes president, Francois Hollande, till Riddare av Franska Hederslegionen. År 2011 utkom hans självbiografi Rikitikitavi.