Menu

Stadsvandring: Eva-Lisas monument

Stockholm

Stockholms Kvinnohistoriska
torsdag, 8 juni 2023 kl:17:30

Välkommen till en stadsvandring som följer i lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932–2018) fotspår på Södermalm.
Vi rör oss från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan – via aktioner med Lesbisk front och byggandet av kvinnohus – till gemenskapen i Golden ladies och Jerry’s damklubb. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.
Stadsvandringen om Eva-Lisa Bengtson är möjlig eftersom hon arkiverade sitt liv och sina gärningar och förstod att rörelserna hon verkade i var historiska. Det ger oss möjligheten att berätta en historia som rymmer nyanser och komplexitet. #Arkivism
? GUIDE: Sam Hultin, konstnär
? NÄR? Onsdag 7 juni kl. 17.30–19.00
? VAR? Stadsvandringen sker på Södermalm i Stockholm med start i Björns Trädgård och tar ca 1,5 timme.
? BILJETT? Biljetten kostar 80, 130 eller 180 kronor. Du väljer själv hur mycket du vill betala. Begränsat antal platser.
? TILLGÄNGLIGHET? Vi kommer inte använda trappor utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller permobil.
I STOCKHOLMS KVINNOHISTORISKAS VANDRINGAR får du följa en guide som lyfter berättelser om kvinnor som utspelat sig runt om i staden. Vi erbjuder både digitala och fysiska vandringar. Läs mer om Stockholms Kvinnohistoriska på kvinnohistoriska.se
KVINNOR I ARKIVEN OCH #ARKIVISM
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad, med stöd av Stockholms stad. Vi driver bland annat satsningen Arkivism, en aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. Läs mer om Arkivism och “Arkivism: en handbok” på kvinnohistoriska.se/arkivism.
OM PROJEKTET EVA-LISAS MONUMENT
När Eva-Lisa gick bort 2018 fick konstnären Sam Hultin hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter, vilket la grunden för projektet Eva-Lisas monument. I dag är materialet arkiverat hos QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.
Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. 1964 startade Eva-Lisa Bengtson den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia och hon var även engagerad i Lesbisk front, Kvinnohuset på Snickarbacken, RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som Golden ladies.
Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk. Hennes berättelse är angelägen eftersom den ingår i en historia som är relativt odokumenterad och till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap. Hon kom med tiden att förlora sin plats i flera av de rörelser hon engagerat sig i. I transrörelsen passade hon inte in då den i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella). Rörelsen var starkt influerad av transvestitrörelsen i USA där en snäv definition av transvestism var rådande. Senare skulle hon även utestängas från Kvinnohuset i Stockholm då delar av den feministiska rörelsen på 90-talet beslöt att exkludera transkvinnor.
KONSTNÄREN SAM HULTIN arbetar med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning, identitet och gemenskap. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer.

Datum / Tid

torsdag, 8 juni 2023 kl: 17:30

Plats

Stockholm, Stockholms Kvinnohistoriska

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

80kr - 180

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad