Menu

Ockulta dagboken

Stockholm

Strindbergs Intima Teater
fredag, 14 juni 2019 kl:20:00

Bearbetning, regi och koreografi av Susanne Jaresand tillsammans med Daniel Dahlin, Hanna Nygårds och Andreas Erbrink. Ljus: Ellen Ruge. Kostym: Åsa Jonsson. Musik: Edward Jaresand.


Den förskräckliga ensamheten som omsluter Strindberg i längtan efter sin nyss frånskilda familj. Det nära och berörande i barnets oskyldiga ursprunglighet. Det stora vrålet som tyst sipprar ut genom Hotell Orfilas väggar i Paris. Guldet glittrar mot gudarnas straff, hybris, sparagmos…


Föreställningen bygger på Strindbergs tankar och upplevelser av sin tid i Paris, Lund och Österrike med utdrag från Inferno och Ockulta dagboken. Gestaltningen utgår från ett tänkande som i sin kroppsliga existens lyssnar bortom det begripliga. En särskild öppenhet som möjliggör nya sätt för varandet i världen. Att liksom Strindberg utsätta sig för en sensibilitet som hörliggör och synliggör det dolda, vår möjliga framtid. En också uttröttande känslighet.


I texterna slåss Strindberg mot religiositetens grubbel, vetenskapens logik och det ockult dolda. Hur uppstod förnuftet, vetenskapen? Övergången från ett religiöst litterärt mytiskt tänkande till det som vi kallar ett logiskt vetenskapligt tänkande infann sig i slutet av 500talet fKr då filosofen Herakleitos verkade.


Nr 2
Trots att logos är gemensamt
Lever de många som om
De hade ett eget förstånd
(Ur Fragment av Herakleitos. Översättningar: Håkan Rehnberg och Hans Ruin.)


Liksom Herakleitos bär Strindbergs tankar en revolutionerande idé om etik och en närvaro i det gemensamma.


Intima teatern startades av August Strindberg och teatermannen August Falck som ville ha en ”intimare”, mindre scen att sätta upp sina egna pjäser på och möta en publik på ett mer nära sätt. Ensemblen bestod till en början av unga, okända skådespelare. Manda Björling, Anna Flygare, Fanny Falkner och August Falck själv hörde till de ledande aktörerna under dessa år. Fram till och med teaterns stängning 1910 gavs drygt 1 100 föreställningar fördelat på 24 olika strindbergspjäser. Fem av dessa skrevs direkt för Intima teatern av Strindberg.

Datum / Tid

fredag, 14 juni 2019 kl: 20:00

Plats

Stockholm, Strindbergs Intima Teater

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

100kr - 150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad