Menu

Giftas II

Stockholm

Strindbergs Intima Teater
torsdag, 6 oktober 2022 kl:19:00

Genom en musikalisk/rytmisk ingång i August Strindbergs novellsamling Giftas II och filosofen Hélène Cixous tankar, utforskar vi begreppet ”äktenskapet”, och mannens och kvinnans olikheter. Vi vill blottlägga skillnaderna i uppfattningen av könen, och genom skillnad omdefiniera olikheten.
Att bryta normen i att vara kvinna som icke-man, och normen i mannen som princip: grundsats, grundregel, grundbegrepp, basis, metod, system, levnadsregel, riktlinje.
Att stärka det kvinnliga universumet till inre och yttre frihet, och att bryta underliggande manliga strukturer där våld och destruktivitet härskar.
På scenen finner vi en musiker, tre dansare och två skådespelare. Föreställningen kastas mellan realistiska dialoger omringat av kommentarer i dans i högt tempo till direktkomponerad musik; att genom språk, dans och musik lyssna in texterna och låta det kroppsliga bli meningsskapande.
Den konstnärliga processen är kollaborativ och experimentell.
"Finns det kvinnor, verkligen? - Vad a?r en kvinna?"
"Hur blir man en?" Simone de Beauvoir (1949)
”Kvinnofrågan, på vilket samhällets grundvalar nu påstås vila, synes mig överskattad.” A. Strindbergs, 1884 (Giftas)
”Jag är för dig det du vill att jag ska vara i det ögonblick då du ser mig som du aldrig förut har sett mig: i varje ögonblick. Vi ska aldrig vara varandras brist.” H. Cixous, 1975 (Medusas skratt)
Självtillgivenhet är den verkliga hemvisten till vilken vi alltid måste återvända med sikte på en trohet mot oss själva och en förmåga att välkomna den andre som annorlunda. L. Iriguray, 2008 (Sharing the World)
Skådespelare - Nina Fex och Hampus Anveden
Dansare – Andreas Erbrink, Maria Volmerson och Teodor Wickenbergh
Tonsättare och musiker – Hans Xavier
Regi/koreografi och bearbetning av text – Susanne Jaresand
Ljus – Gustave Lund
Olikheterna är generatorer för uttrycket!


Intima teatern startades av August Strindberg och teatermannen August Falck som ville ha en ”intimare”, mindre scen att sätta upp sina egna pjäser på och möta en publik på ett mer nära sätt. Ensemblen bestod till en början av unga, okända skådespelare. Manda Björling, Anna Flygare, Fanny Falkner och August Falck själv hörde till de ledande aktörerna under dessa år. Fram till och med teaterns stängning 1910 gavs drygt 1 100 föreställningar fördelat på 24 olika strindbergspjäser. Fem av dessa skrevs direkt för Intima teatern av Strindberg.

Datum / Tid

torsdag, 6 oktober 2022 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Strindbergs Intima Teater

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

125kr - 185

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad