Menu

Giftas III

Stockholm

Strindbergs Intima Teater
onsdag, 27 mars 2024 kl:19:00

" Luft, luft! " Jaha.” Vad ska nu ske? Det vet jag inte, men jag längtar till ett slut, om det så vore det värsta!” Alltså skiljer vi oss! men fortsätter samlevnaden. Retar upp oss igen 
”Vad striddes om? Jo, om att behålla var och en sin personlighet, då vi hotade smälta ihop till en.” för ” Jag kan inte andas! "
På vårvintern 2024 ger sig två skådespelare i kast med en ny bearbetad berättelse inspirerad av mötet och relationen mellan Harriet Bosse och August Strindberg. Uppgiften visar sig locka fram händelser ur det förflutna hos dem båda. Med utgångspunkt framför allt i Strindbergs senare verk som han skrev i samband med och efter mötet med Bosse samt breven till henne blir Giftas 3 en samtida berättelse som med varsam hand, humor och allvar berör samlevnad, stridigheter, rättigheter och skyldigheter. Kulturbranschens delvis inneboende tendens till nepotism och beroendeförhållanden slinker inte heller obemärkt förbi. Från omnipotens till impotens och tillbaka rör sig detta ögonblicksdrama som innehåller några av de starkaste texter som någonsin skrivits om kärlek på svenska. Vems eld är den största?
 Medverkande Siri Hamari, Philip Zandén
Texter av August Strindberg i bearbetning och regi av Maria Salomaa
 Ljus och ljudbild: Gustave Lund
 
Premiär 16.3.2024

Intima teatern startades av August Strindberg och teatermannen August Falck som ville ha en ”intimare”, mindre scen att sätta upp sina egna pjäser på och möta en publik på ett mer nära sätt. Ensemblen bestod till en början av unga, okända skådespelare. Manda Björling, Anna Flygare, Fanny Falkner och August Falck själv hörde till de ledande aktörerna under dessa år. Fram till och med teaterns stängning 1910 gavs drygt 1 100 föreställningar fördelat på 24 olika strindbergspjäser. Fem av dessa skrevs direkt för Intima teatern av Strindberg.

Datum / Tid

onsdag, 27 mars 2024 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Strindbergs Intima Teater

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

275kr - 325kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad