Menu

Föredrag: Tora Vega Holmström och Medelhavet

Stockholm

Thielska Galleriet
onsdag, 16 november 2022 kl:18:00

Välkommen till ett föredrag om konstnären Tora Vega Holmströms resor kring Medelhavet med undertiteln "Hit vill jag alltid komma tillbaka".
Föreläsare: Jessica Sjöholm Skrubbe, docent vid Stockholms Universitet.
Tora Vega Holmström (1880–1967) växte upp i ett bildat och värlbärgat hem i Skåne. Hennes far, Leonard Holmström, var föreståndare på Hvilans folkhögskola i Åkarp. Hennes bror Torsten, känd under signaturen CTH, var konstnär och skribent. Tora Vega Holmström fick sin grundutbildning på Valands konstskola för Carl Wilhelmson, som hade en generös inställning till kvinnliga elever.
Trots en tidvis svår reumatisk sjukdom blev Holmström tidigt en stor resenär. Hon vistades under långa perioder i Frankrike och Tyskland, men reste även till Italien och Nordafrika. Någon har kallat henne en skånsk europé och dörren öppnades snart för kontakter med en rad kända författare och målare. Hon lärde till exempel känna poeten Rainer Maria Rilke, med vilken hon brevväxlade mellan åren 1904 och 1922. Den ruffiga hamnstaden Marseille – tyngd av arbetslöst och sociala problem – blev som ett andra hem. Här fann hon karaktärsfulla ansikten och nya motiv som hon kom variera under många år.
En dag såg hon en kvinna med ett barn på armen som hon absolut ville måla. Kvinnan hette Cathérine och visade sig vara analfabet och sjubarnsmamma med ursprung i Algeriet. Hon blev en av konstnärens allra mest uppskattade modeller.
BILJETTEN ÄR GILTIG FRÅN KL 12
INGÅR I BILJETTEN
Fritt inträde till utställningen "Spegling är det första steget mot konst" – Tora Vega Holmström och samlingarna av nordisk konst från sekelskiftet 1900 i en originalinredning från tiden. Skulpturpark.
BEGRÄNSAT ANTAL PLATSER
SERVERING
Café Monika Ahlberg håller öppet fram til kl 18 (förboka gärna, se fliken Café på thielskagalleriet.se)

Datum / Tid

onsdag, 16 november 2022 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Thielska Galleriet

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad