Menu

Föredrag: Tora Vega Holmström & Rainer Maria Rilke

Stockholm

Thielska Galleriet
onsdag, 25 januari 2023 kl:18:00

Välkommen till en afton om konstnären Tora Vega Holmströms vänskap med den tyske poeten Rainer Marie Rilke.
MEDVERKANDE
Föredragshållare: Jonas Ellerström, författare, översättare och förläggare
Piano: Jonas Lundahl framför musik av Olivier Messiaen, Lile Boulanger, Fréderic Chopin
Skådespelaren Etienne Glaser läser dikter av Rainer Maria Rilke
Introduktion: Sophie Allgårdh, intendent Thielska Galleriet
Tora Vega Holmström (1880–1967) var den person som Rainer Maria Rilke (1875–1926) fick den djupaste kontakten med under sitt uppehåll i Sverige sommaren och hösten 1904. De tyckte olika om mycket, kunde bli osams och försonas igen och hade alltid den största respekt för varandras konstnärskap. De fortsatte att hålla kontakten per brev under nästan tjugo år, och träffades också i Paris.
Tora Vega Holmström och Duino-elegierna
Rilke hade alltid ett stort intresse för bildkonst och var en period gift med Clara Westhoff, som ingick i den berömda Worpswedekolonin i norra Tyskland, I Paris arbetade Rilke som sekreterare åt skulptören Auguste Rodin. Utan att egentligen vara konstkritiker skrev Rilke insiktsfullt om konst i artiklar och kanske framför allt i brev. Hans korrespondens är mycket omfattande. Intryck från målningar av Picasso och av Tora Vega Holmström gick in i hans poetiska arbete, framför allt i de stora Duino-elegierna.
Donation till Svenska Akademien
Tora Vega fick genom åren ett ganska stort antal böcker av Rilke, försedda med intressanta dedikationer i Rilkes vackra handstil. Dessa har som donation kommit till Svenska Akademiens Nobelbibliotek, och Jonas Ellerström har presenterat dem i en skrift. Han har också utgivit Ernst Norlinds dagbok från Rilkes vistelse på slottet Borgeby i Skåne 1904, samman med Rilkes brev från samma period, i volymen Rilke på Borgeby.
Breven mellan Rilke och Tora Vega Holmström visar tillsammans med dedikationerna en ovanligt djup och förståelsefull vänskap mellan en ordkonstnär och en bildkonstnär, båda två starka och självständiga men samtidigt skygga personer, med sin största hängivelse i livet reserverad för det konstnärliga uttrycket. Deras historia är inte en vanlig kärlekshistoria – den är faktiskt mycket mer spännande än så.
Evenemanget arrangeras i samarbete med Svenska Akademien.

Datum / Tid

onsdag, 25 januari 2023 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Thielska Galleriet

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad