Menu

Ljusmystiken hos Oskar Bergman och Vilhelm Ekelund

Stockholm

Thielska Galleriet
onsdag, 7 juni 2023 kl:18:00

Föredrag med musik om ljusmystikerna Oskar Bergman och Vilhelm Ekelund
Medverkande: JONAS ELLERSTRÖM, författare och ordförande i Vilhelm Ekelundsamfundet
Musik: JONAS LUNDAHL (piano)
Introduktion: SOPHIE ALLGÅRDH, intendent Thielska Galleriet
Oskar Bergman (1879–1963) var djupt engagerad i livsmysteriets paradoxer och fick redan på 1910-talet upp ögonen för Vilhelm Ekelunds impressionistiska naturdikter. Ekelund tyckte å sin sida att Bergmans skånska landskapsbilder stämde överens med hans egna synupplevelser.
Målaren och diktaren lärde känna varandra i samband med Bergmans utställning i Helsingborg 1920. Trots att de verkade inom olika konstarter hade de många gemensamma intressen och en djup vänskap uppstod. Ditlockad av Oskar Bergman slog sig den skånske diktarpoeten år 1935 ner i Saltsjöbaden, där han blev kvar till sin död 1949.
I centrum för Bergman och Ekelund står, enligt Jonas Ellerström, ljusmystiken, samt viljan att i ord eller bild antyda vad som inte går att utsäga eller avbilda. Genom vänskapen blev Ekelunds konstsyn klarare och Bergmans konst fick ytterligare djup genom att placeras i "de ekelundska tankesystemen".
Programmet arrangeras i samarbete med Vilhelm Ekelundsamfundet, grundat under författarens livstid 1939, och ett av de äldsta svenska litterära sällskapen.
INGÅR I BILJETTEN
Fritt inträde från kl. 12
VISAS I MUSEET
Stilla natur. Oskar Bergman. *Mindre utställning med Andreas Eriksson och Edvard Munch. *Samlingarna med nordisk konst från sekelskiftet 1900. Skulpturpark.
CAFÉ/RESTAURANG
Café Monika Ahlberg håller öppet kl. 12–18 denna dag.
TA SIG TILL THIELSKA
Busslinje 67. Pendelbåt nr 80. Bilparkering (betalautomat) en kort promenad från museet.
Begränsat antal platser. Vi värnar om en trygg miljö. och med förköp hjälps vi åt att minska trängsel och köbildning vid kassan.

Datum / Tid

onsdag, 7 juni 2023 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Thielska Galleriet

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad