Menu

KALLE BAAH

Sverige

LANDSKRONA, Landskrona Teater
fredag, 13 september 2024 kl:19:00

Krig och fred. Rebeller och förtryck. Kärlek... fred! Kalle Baah är bandet som lyfter allt till diskussion och har givit oss reggae på svenska i mer än 45 år.
"Det känns spännande att dra iväg på en större turné; lite tillbaka till hur det var för länge sedan. Framförallt ska det bli kul komma till nya ställen, där vi inte varit på länge, och träffa nya människor. Om det fortfarande finns någon där som vill lyssna på oss", skämtar Janne Baah.
När reggaelegenden Bob Marley avled i maj 1981 arrangerade Kalle Baah en spontan minneskonsert på bakgården av Sågvägen i Skärblacka. Traditionen har fortsatt varje år sedan dess, med en dag fylld av musik i lilla Skärblacka, och har lockat gäster såsom Culture, Michael Rose, Macka B, Bob Andy och många andra artister från Jamaica, England och andra delar av världen.
"Reggae är ständigt aktuellt och musikstilen har en nerv som andra saknar. Vi hoppas att vi ska komma under skinnet på vår publik, för reggae är musik för både kroppen, själen och hjärnan. Det finns till och med budskap i vissa låtar, samtidigt som det naturligtvis måste svänga", förklarar Jörgen Carlsson.
Till turnén har man dammat av några av sina allra bästa bitar ur en enorm låtskatt och filat på några nya alster som ligger och gräddas i ugnen. Det kommer att bjudas på svensk reggae för båda gamla fans och nya öron. Även de mest inbitna reggaefantasterna kommer alltså att få höra några överraskningar.
Bandet ser fram mot att möta publiken igen och hoppas att både nya och gamla fans dyker upp på konserterna. De menar att reggae ska upplevas tillsammans, som ett intimt möte mellan bandet och deras publik.
Redan i femte klass startade Jocke Salinder, Janne Carlsson och Pelle Johansson garagebandet Rockus och skrev texter på rasterna. Trummorna var ett gäng hinkar eller burkar och de använde i stort sett allt som kunde skapa ljud som instrument, men ett år senare fick de äntligen riktiga instrument av sina föräldrar.
I högstadiet gick de över allt mer från pop- och rockcovers till reggae – både eget material och covers av bland annat Bob Marley. Under övergången blev det en salig blandning av Status Quo, Jimi Hendrix och en baktakt av reggae, men slutligen hittade de sitt sound i reggaeanska rytmer – fast med snabbare takt och en rebellisk attityd.
Och de tog namnet Kalle Baah 1979.
Första riktiga singeln In Roots släpptes 1982 och innehöll Babylons folk och Våra utslocknade ljus, två låtar som fortfarande håller på den svenska reggaescenen. Första albumet släpptes 1985, men då var Kalle Baah redan kända som ett flitigt turnéband i hela södra Sverige och hade ett rykte om sig internationellt.
I början av 90-talet sålde de enormt många plattor och spelade massvis. Samtidigt fick flera av bandets familjer tillökning. Efter några år föddes lusten att gå tillbaka till rötterna, så inför nästa albumsläpp blev det en resa till Jamaica. Det blev tre fullspäckade veckor med musik och strandhäng, som resulterade i albumet Soon Come, med den legendariske Errol Blown som ljudtekniker. Plattan levde inte bara upp till tidigare låtsläpp – utan trumfade allt bandet någonsin gjort.
Under 2000-talet släppte Kalle Baah fler låtar och album, men framförallt spelade på konserter och åkte på turnéer. Skaran av fans fortsätter att växa. Under 2006 släppte de den första svenska inspelningen på tjugo år: Billie Rude Boy – en gammal Marley-låt omgjord till svenska och tillägnad bruksorten Skärblacka.
Nu har reggaeikonerna i Kalle Baah turnerat runt i Sverige i mer än fyra och ett halvt decennier och de kommer till Landskrona Teater 13 september!

SERVERING I ANSLUTNING TILL FÖRESTÄLLNINGEN i både foajé och restaurang, i regi av Matscenen. Bordsreservation kan göras på restaurangens hemsida.

ARRANGÖR
Landskrona Teater


Kalle Baah
2024-09-07 19:00:00
Göteborg, Pustervik



Kalle Baah
2024-10-05 20:00:00
Gävle, CentralTeatern



Kalle Baah
2024-10-26 21:30:00
Norrköping, Arbis

Datum / Tid

fredag, 13 september 2024 kl: 19:00

Plats

LANDSKRONA, Landskrona Teater

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

0kr - 395

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad