Menu

Östersunds Orkesterförening presenterar: Symfonisk Konsert - NORDISKA NYANSER

Sverige

ÖSTERSUND, Stora kyrkan
söndag, 27 oktober 2024 kl:16:00

«Regnets droppar mot mossig mark,
älvens sorl i dalens famn.
Norrskenets tysta, magiska dans,
skapar toner i nattens rand”

ÖSTERSUNDS ORKESTERFÖRENING har inför årets sedvanliga höstkonsert valt att spegla nordisk musik ur alla dess nyanser. Musik av GRIEG - RUNARSDOTTIR - NIELSEN - LEIVISKÄ samt ett uruppförande av Symfonisk bockhornskonsert skriven av bygdens egen Roger Rådström, Bockhornssolist - Torkel Johansson.

Roger beskriver verket på följande sätt: 
Kompositionen består av tre satser som följer en säsong då djuren är ute på bete. Det är för den
sakens skull inte programmusik men känslan av vår, sommar och höst är tänkt att finnas med. Kompostionen kombinerar folkmusik och sk “klassisk” musik med mitt sätt att komponera vilket är rytmiskt och harmoniskt tonartlslöst. Instrumentet i fokus är bockhornet som i sig är ganska tonartsstyrt.
Sats 1Försäsong (vår)
Baserad på Urpolska efter Lapp-Nils. Ganska frejdig och sprittande med en tydlig folkmusikalisk ton. ”Urpolska” eller ”Gammal polska” från norra Jämtland är en polska efter Lapp-Nils som spelmannen på klarinett Erik Nirsa (Mattmar) lärde sig av Munter-Johan, som varit elev till Lapp-Nils.
Sats 2 Högsäsong (sommar)
Baserad på en vallåt efter Nils Erson. Ljus och luftig men samtidigt varierad. Som en varm och ljus sommarnatt där man kan ana lite varg och björn. ”Elegi över död ko” är en vallåt som nedtecknades när Nils Erson som 93-åring spelade den på fiol 1913. Han hade den efter sin mor som kulat den som en hyllning till sin döda ko.
Sats 3 Säsongslut (Höst)
Baserad på en vallåt efter Gertrud Magnusdotter. Melankolisk. Tanken är att man ska känna hur vi går mot en kallare och mörkare tid. Gertrud Magnusdotter var piga på gården i Brattland (Åre) under tidigt 1800-tal men försvinner ur kyrkböckerna när hon är i 20-årsåldern. Vad som hänt henne vet man alltså inte, men hennes gettrall finns kvar, spridd över Västjämtland och är en vacker melodi där Gertrud i toner uttrycker sin kärlek till de getter hon ägnar sin tid.
Varmt välkomna

Datum / Tid

söndag, 27 oktober 2024 kl: 16:00

Plats

ÖSTERSUND, Stora kyrkan

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

250kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad