Menu

Oscar II - konungsligast av kungar

Trollhättan

Parkhallen, Folkets Park
tisdag, 17 januari 2023 kl:19:00

Herman Lindqvist, journalist och författare
Inte sedan Gustav Vasas dagar har vi haft en kung med lika stark majestätisk utstrålning. Ändå var han totalt okänd och långt ifrån populär då han blev Sveriges och Norges kung vid 43 års ålder.
Ingenting tydde på att Oscar II någonsin skulle bli kung. Kön till tronen var lång före honom. Han satsade allt på att bli sjöofficer och en hyllad kulturpersonlighet, en diktarnas furste.
Men så erbjöds han fyra troner i Europa, innan han år 1872 blev kung över Sverige – Norge och helt oväntat vår mest konungslige av alla kungar. Ingen trivdes som han i själva kungarollen, i den oscarianska dubbelmoralens Sverige. Han kämpade för att bevara kungamakten och hålla ihop unionen med Norge. Men han förlorade alla sina strider. Han dog bitter och besviken. Den nya tiden var här.
Herman Lindqvist, författare, populärhistoriker och tidigare journalist, har skrivit ett 60-tal böcker. Under sin tid som utrikeskorrespondent besökte han mer än 120 länder och var bosatt i tio olika huvudstäder i fyra världsdelar. Sedan några år bor han i Polen.

Datum / Tid

tisdag, 17 januari 2023 kl: 19:00

Plats

Trollhättan, Parkhallen, Folkets Park

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

70kr - 220

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad