Menu

Hansan - ett handelsimperiums uppgång och fall

Trollhättan

Parkhallen, Folkets Park
torsdag, 23 januari 2025 kl:19:00

**På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt och inflytande för att i början av 1400-talet dominera över nästan all kommersiell verksamhet i Nord- och Östersjöområdet. **
Hansan var ett huvudsakligen fredligt nätverk i en tid då internationell samverkan enligt dagens modell inte existerade. Inom hansakulturen förenades tegelstensgotik, sillsaltning och skeppskonstruktion med köpmannastolthet, blockadpolitik och sjörövarjakt.
Stora delar av norra Europa ingick i det hanseatiska kulturområdet, och det tyska inflytandet gör sig än idag påmint i städer som Stockholm, Bergen och Visby. Men blomstringen följdes av förfall när nya stater och affärsmän utmanade organisationen under renässanseran. Hansan upphörde successivt att fungera på 1600-talet. I modern tid har dess gränsöverskridande nätverksagerande fått förnyad aktualitet, och många har dragit paralleller till EU.
**Dick Harrison **är sedan 2003 professor i historia vid Lunds universitet och flerfaldigt prisbelönad. Han är en mycket produktiv författare av historisk litteratur och har utgivit ett fyrtiotal böcker.

Datum / Tid

torsdag, 23 januari 2025 kl: 19:00

Plats

Trollhättan, Parkhallen, Folkets Park

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

70kr - 220

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad