Menu

Kraja - Gnistrande Vinterklanger

Umeå

Idun, Umeå Folkets Hus
söndag, 11 december 2022 kl:18:00

Gnistrande Vinterklanger
Möt julen och värm er till tonerna av de gnistrande harmonierna hos medlemmarna i Kraja. Vid den senaste julkonserten fyllde gruppen Idun och nu är det dags igen, denna gång med egenskrivet material, traditionella folkliga sånger vintervisor och välkända julsånger.
Kraja – som består av Lisa Lestander, Frida Johansson, Eva Lestander och Linnea Nilsson bildades i Umeå islutet av 2001. De har skapat ett eget musikaliskt universum som trollbinder både publik och kritiker. Det bliren meditativ, gripande och poetisk afton där Krajas fyra individuella röster smälter samman till en unison enhet. Inte nog med det – gruppen bjuder även publiken på en julklapp i form av en hemlig gästartist som ryktas utgöra ett träffsäkert komplement till deras ljudbild. Efter flitigt turnerande i Sverige, Japan, Tyskland, och många andra europeiska länder, med fem album, två EP:s, samarbeten med symfoniorkestrar samt en grammisnominering är Kraja en av de mest framgångsrika svenska folkmusikgrupperna. Detta har gjort Krajas julturnéer omtalade. Därför känns det fint att sånggruppen nu ger en ny version av sin julkonsert här i Umeå. Den här gången bjuder de på egenskrivet material såväl som traditionella vintervisor och några av våra mest välkända julsånger – här iklädda Krajas säregna harmonier och klanger som fängslat lyssnare i både när och fjärran.
Skator är umeåbaserade Lina Högströms soloprojekt. Det kritikerrosade debutalbumet ”Vita kalla” (2013) visade med särpräglad röst och aukustisk gitarr vägen in i en vacker och karg ljudvärld. Uppföljaren ”År”(2020) tog ut svängarna mer med stråkarrangemang och piano. Utmärkande för Skator är uppriktigheten och närvaron i uttrycket. Skator har varit engagerad i flertal musikkonstellationer och samarbeten, med Mattias Alkberg, Annika Norlin, Britta Persson, Norrlandsoperans symfoniorkester, för att nämna några. Musiken rör sig på ett säreget sätt mellan dissonans och harmoni, intensitet och lugn. Rösten är central, liksom texterna, vilka tilldelats SKAP:s pris för årets text 2014 och 2021.
Mattias Alkberg om skivan ”År” (2020) : Efter en lyssning tänker du ”Vad är detta? Jag måste lyssna igen.” Efter andra eller tredje lyssningen är du fast och måste lyssna igen och igen. Gå till biblioteket och låna diktsamlingar. Leta bortglömd musik på obskyra ställen. Det är en skiva som förändrar dig. Det är ju det du vill också”
Foto: Lisalove Bäckman
Arrangör: Umeå Teaterförening i samarbete med Bilda
Längd: 1 timme & 40 minuter inkl. paus

Datum / Tid

söndag, 11 december 2022 kl: 18:00

Plats

Umeå, Idun, Umeå Folkets Hus

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

175kr - 350

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad