Många evenemang som listas här har med tanke på rådande läge ställts in!
Kontrollera alltid med arrangör om hur det ser ut med ditt evenemang!

Busig2019: Maxida Märak

Gottsunda Dans & TeaterDetta evenemang har redan varit! Kommentera gärna nedan om du var där! Det hjälper arrangörer med samma evenemang i framtiden!

Maxida Märak har äntrat det offentliga rummet med dunder och brak. Det är få som kan ha undgått hennes frekventa närvaro på spellistor och livescener, så väl som i våra TV-apparater och dagstidningar.Hon producerar hiphop på ett unikt och nyskapande sätt där Sápmi alltid är normen. Hon blandar hård rap, hookiga refränger och tunga elektroniska beats med sin magiska jojk. Något som ytterst få i världen experimenterat med förut.

Visa hela beskrivningen

Datum / Tid

2019-10-16 14:00


Plats/Lokal:

Adress:Fler tillfällen:Maxida Märak

Maxida Märak, Hatar på Spotify

Hatar

Hatar

Maxida Märak, Norrsken på Spotify

Ärr

Norrsken

Maxida Märak, Ta dig tillbaka på Spotify

Ärr

Ta dig tillbaka

Ida Amanda Märak, känd som Maxida Märak, född 17 september 1988 i Skarpnäck i Stockholm, är en svensk-samisk sångerska, rappare, jojkare, skådespelare och aktivist.Maxida Märak är människorättsaktivist och engagerad i samers rättigheter. Hon har bland annat deltagit i protester mot gruvbrytning i Kallak. Hon spelade 2014 in skivan Mountain Songs and other Stories med bluegrassbandet Downhill Bluegrass Band som ett inlägg i gruvdebatten.År 2014 deltog hon i TV-programmet Sápmi Sessions på SVT tillsammans med Aki och King Fari Band. Samma år blev hon också tilldelad Såhkie Umeå sameförenings ungdomsstipendium med motivering: "för sin konstnärliga kvalité och bredd som hon på ett modigt och uttrycksfullt sätt kombinerar med sitt djupa samhällsengagemang för den samiska kulturens framtid". I Sveriges Radios radioteater ”Dagbok från Gallok” från 2014 hörs hon som skådespelerska men har även producerat musiken. Våren 2015 sänds en uppföljning på denna. Tillsammans med sitt syskon Timimie Märak har Maxida Märak turnerat med konserten "Under asfalten ett fjäll" som beskrivs som ett politiskt dansgolv. 2015 spelade hon in VM-låten Love last forever till skid-VM 2015 tillsammans med Mando Diao.Hon medverkar även i filmatiseringen av Glada hälsningar från Missångerträsk av Martina Haag och har tidigare turnerat med Giron sámi teáhter.Under ett års tid följde ett filmteam från Sveriges Television Maxida Märak och den 24 november 2015 visades resultatet i form av en TV-serie om henne och hennes syskon Timimie. Dokumentärserien heter Sápmi Sisters.2017 pågick ett samarbete mellan Märak och fotbollsklubben Östersunds FK, där hon var konstnärlig ledare vid klubbens "kulturtema" med fördjupning i samisk kultur. Märak uppträdde även i mellanakten på deltävlingen Andra Chansen i Melodifestivalen 2018, där hon framförde sin tolkning av Zarah Leanders klassiska "Vill ni se en stjärna?".2018 medverkade Märak i ett av programmen Jills veranda, där hon bland annat utbytte erfarenheter med Amerikas urinvånare.Maxida Märak är dotterdotter till jojkaren Johan Märak. Hon har varit bosatt i Jokkmokk med en dotter och en renskötande sambo. Numera är hon bosatt i sin födelsestad Stockholm.