Menu

Det imaginära, klimatomställning och röster om...

Uppsala

Hörsalen
torsdag, 16 februari 2023 kl:19:00

Kan konsten hjälpa oss att få syn på den klimatkris vi står inför? Hör ett samtal om hur konstnärerna Sten Eklund och Johannes Heldén arbetar med fiktion, tidsresor och spekulativt tänkande för att rikta blicken mot massutrotning av arter, vår relation till naturen och den planetära kris vi står inför.
Fri entré!
Medverkande i samtalet
Johannes Heldén
Konstnären och poeten Johannes Heldén influeras av spekulativt tänkande och tidsresor för att skapa en annan blick på dagens samhälle, där AI och massutrotning av arter är återkommande teman.
Karolina Uggla
Karolina Uggla är konstvetare och lektor i informationsdesign på Mälardalens universitet. Hennes avhandling Konst och kartläggning kring 1970: Modell, diagram och karta i konstens landskap behandlar bland annat Sten Eklunds konstnärskap.
Isak Stoddard
Isak Stoddard är doktorand vid Institutionen för geovetenskaper, Naturresurser och hållbar utveckling. Med en bakgrund inom teknisk fysik samt CEMUS och SLU, forskar han idag om tidsbegrepp, framtidsvisioner och vilka strategier och som ligger till grund för regionala klimat- och energiomställningar i Sverige.
Caroline Elgh
Moderator Caroline Elgh är curator, tidigare verksam vid Bonniers konsthall, med grupputställningar som Kosmiska pilar bakom sig. Just nu doktorerar hon på Tema genus, Linköpings universitet med fokus på spekulativ tänkande, feminism samt skogs- och vattennära konst.  
Samtalsserie: En postum resa in i framtiden
Detta är den första delen i en samtalsserie med utgångspunkt i utställningen En postum resa in i framtiden. Utställningen tar avstamp i Sten Eklunds grafiska svit Kullahusets hemlighet från 1971. Sviten som består av 53 handkolorerade etsningar  skildrar den fiktiva forskaren JMG Paléens möte med kullahusområdet, ett till synes övergivet område, där det fram till helt nyligen pågått gruvdrift och odlingar. Berättelsen utspelade sig år 1849, i en brytpunkt mot dagens industrialism. I utställningen sammanförs åtta internationellt verksamma, samtida konstnärer med Sten Eklund och utforskar bland annat hur fiktion och spekulativt tänkande kan skapa förståelse av den planetära kris vi befinner oss i. 
Samtalet arrangeras i samarbete med Mistra miljökommunikation, SLU.
Pris
Fri entré!
Mat och dryck
Mellan 17.00-21.00  är det AW i museum Bar & Café med DJ, kylda drycker och AW-meny. 
Har du frågor?
Kontakta museets reception. Telefon: 018-727 24 82
Receptionen är bemannad under museets öppettider: tisdag - onsdag: 11.00-17.00, torsdag: 11.00-20.00, fredag - söndag 11.00-17.00.
Varmt välkommen!

Datum / Tid

torsdag, 16 februari 2023 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Hörsalen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

Oklart

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad