Menu

Iiris Viljanen - En finsk jul

Uppsala

Katalin
lördag, 5 december 2020 kl:19:30

Iiris Viljanen - En finsk jul (definitivt 100 pers)


Spelplats: Katalin and all that Jazz


Datum: 5 december 2020


Biljettpris: 275 sek + service


Åldersgräns: 20 år


Man måste boka bord till denna konsert, ring 018-14 06 80 eller maila på info snabel-a katalin punkt com


Iiris Viljanen är pianist, sångare och rappare från Korsholm i Österbotten. Tidigare i år släpptes det rosade albumet Den lilla havsfrun. En finsk jul är Viljanens fjärde soloalbum och släpps av Teg Publishing på vinyl, CD och digitalt. Albumet är producerat av Iiris Viljanen själv, förutom Brevväxlingar som är producerad av Patrik Berger (Robyn, Lana del Rey, Veronica Maggio) och Maa on niin kaunis/Härlig är jorden som är producerad av Jonas Teglund (I.B. Sundström, Mattias Alkberg).


Den 20 november släpps Iiris Viljanens En finsk jul. På albumet varvas finsk julmusik med nyskriven jazz. Första singeln Polska från Korsholm finns ute på Spotify nu.


En finsk jul är ett album som fångar känslan av storhelgen. När allting stannar upp för några dagar, och man träffar – eller inte träffar – sin familj. När tidens gång blir lika påtaglig som isvindens minusgrader mot kinden.


Iiris Viljanen säger: – Jag har saknat Finland hela det här märkliga året. Har längtat efter de karga landskapen, de gråa husen och den finska mentaliteten. Och språket. Och familjen. För mig handlar nog också julen mycket om den där känslan, att längta hem. Fast nu är Sverige likadant som Finland på en punkt i alla fall, man kramas inte längre här.


På skivan kommer Viljanens tvåspråkighet och dubbla tillhörighet fram. I låtarna varvas svenska och finska sömlöst med varandra.


– Albumet heter En finsk jul också eftersom det är osäkert om det blir någon sån för mig i år på grund av pandemin. Så jag ville skapa en egen finsk jul i toner och text istället, någonting för alla andra sverigefinnar och finlandssvenskar där ute som hör hemma i båda språken.


Det är ett nedskalat album. Sentimentalitet varvas med hoppfullhet, och även om innebörden är profan är känslan närmast sakral. Produktionen sätter stort fokus på Viljanens sinnrika pianospel. Skivan innehåller klassiska jullåtar på finska och sedan ett antal instrumentala pianostycken som med Iiris jazziga anslag och sirliga improvisationer närmast för tankarna till Keith Jarrett eller Shai Maestro. Och såklart även några nyskrivna poplåtar där Viljanen med sina karaktäristiska låttexter målar upp nya tankelandskap.


– Jag tycker mycket om tiden före jul, och ville göra musik man kan lyssna på när man dricker glögg med sina vänner. Eller när man bjuder hem en dejt innan jul. Fast egentligen går det att lyssna på skivan hela vintern för det är instrumentala vinterstämningar och inga texter om tomtar. Men det blir inga snöbeskrivningar eller slädfärdar, på grund av klimatkatastrofen blir det nog ingen snö i jul … eller nästa jul, eller julen efter det.


En finsk jul


Snövit
Winter Is Coming
Brevväxlingar
Arkihuolesi kaikki heitä / Vardagssorgerna, glöm dem alla
Maa on niin kaunis / Härlig är jorden
Minneslund
Polska från Korsholm
On hanget korkeat, nietokset
Improvisation i Ab-dur
Joulupuu on rakennettu
Glasfåglarna
Jägarens visa
Lahja

Datum / Tid

lördag, 5 december 2020 kl: 19:30

Plats

Uppsala, Katalin

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

275

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad